Witam niedawno wymieniłem tylne tuleje przednich wahaczy na te z Ibizy Cupry i odczuwam dziwne wibracje przy jeździe na obrotach od 1000 do 2000. Powyżej 2000 jest normalnie. Mam w polówce silnik 1.4 tdi więc czy to jest spowodowane 3 cylindrami? czy po prostu te tuleje po miesiącu się dopasują ? Wibracje są bardzo silne, wręcz nie do zniesienia. Proszę o pomoc posiadaczy takich tulei.
Wydaje mi się, że wibracje powodowane tulejami były by odczuwalne przy konkretnych prędkościach a nie obrotach.. Jeżeli przy tych obrotach na każdym biegu tak masz to raczej problem jest gdzieś przy silniku, jakaś poduszka albo co..
Dzięki za odpowiedzi. Sprawdzę poduszki ale te wibracje objawiły się odrazu po wyjechaniu z warsztatu po wymianie tulei. Są odczówalne do 2000 obrotów przy dodawaniu gazu (na luzie ich nie czuć ). Najbardziej trzęsie na 5 biegu przy 1400 obr. jak gaz jest wciśnięty do dechy.
Co do tych poduszek to po wstępnych oględzinach uważam że są dobre. Auto ma przejechane 59tys km i przy gwałtownym ruszaniu nie słychać żadnych stuków (zużyte poduszki chyba się tak objawiają ? )
Mam to samo - wibracje po wymianie tulei oryginalnych na pełne od ibizy.
Moje pytanie :
1. Jaki sposób sprawdzić która (ewentualnie) poduszka silnika jest do wymiany ?
2. Ze względu na koszty poduszek wymiana na orginał czy zamiennik (jakiej firmy) ?
Moje objawy:
- Wibracje występują tylko podczas jazdy z włączonym biegiem przy obrotach silnika około 1400-1600 (im wyższy bieg tym wibracje "lepiej" odczuwalne) , powyżej 2000 obr/min nie czuć juz żadnych wibracji.
- Przy jeździe "na luzie" jest OK - mogę sobie nawet "gazować" silnik na 1400 - 1600 obr/min i jest cisza i spokój.
- Zbieżność nie ma tu wpływu na wibracje , podczas jazdy samochód dobrze się prowadzi nie ściąga kirerownicy - koła wyważone , opony w dobrym stanie , ciśnienie w ogumieniu zgodnie z zaleceniami.
Zdaję sobie sprawę że czeka mnie wymiana elementów zawieszenia silnika , ale są trzy i nie mam zamiaru eksperymentować z wymianami , bo koszty są znaczne szczególnie tulei górnych.
Liczę że ktoś poradził sobie z tym problemem bez konieczności wymiany obu poduszek i łącznika pod silnikiem. Od którego elementu zacząć ?!
Ostatnio zmieniony 09 maja 2010, 17:39 przez irekk, łącznie zmieniany 1 raz.
borykam sie z z delikatnym juz trzesieniem od ponad 2 miesiecy. problem z poduszkami jest taki ze poki ich nie odkrecisz to trudno zobaczyc czy sa zepsute. dzis zostawilem auto u mechanika, odkrecil poduszki i powiedzial ze sa ok. po wyjechaniu drgania minely a po kilkudziesieciu kilometrach i kilku odpaleniach silnika wrocily... gosciu mi cos wspominal ze chyba rura przy filtrze powietrza albo sama obudowa filtra powietrza opierala sie o cos i to moglo powodowac drgania. problem w tym ze juz drugi raz to slysze od kolejnego mechanika. i wez sie nie wkurzaj.