[quote=""vwkas18""]Skfarek ja wiem co da radę ale panie maska gazowa
opalarka i szpachelka[/quote]
Właśnie opalarka i szpachelką są w ruchu, myślałem że sobie ułatwię trochę, bo skrobać te pozostałości to masakryczna robota, wiesz fajnie by było psiknąć czymś odczekać przetrzeć sciereczką i mieć spokój

Musi być jakiś środek co rozpuszcza produkty smołopodobne a nie żre przy tym blachy/lakieru/ocynku :scratch: Mże Turzola pomęcze on w car detailingu siedzi ;-)
Jakieś total ekstrem "Teresa Orlovsky gepruft" z tą maską
[quote=""limpek""]jak chcesz odchudzić autko to tylne szyby pozamieniaj na pleksę i usuń mechanizmy opuszczania szyby. One trochę ważą. Jak masz dojście to możesz próbować zakupić maskę i klapę z laminatu. Ewentualnie powycinać z nich kilka wzmocnień.[/quote]
Tylne szyby są w planie, co do elementów z laminatu kwestię rozpoznawałem i jest problem skali, tzn. jako że gotowych elementów praktycznie brak trzeba wykonać egzemplarze indywidualnie, a przy jednej sztuce maski cena z formami kształtuje się na poziomie 1,5 tys. zł. Byłaby możliwość zejścia do ceny rzędu 300 zł ale przy założeniu że znajdzie się jeszcze 5 innych nabywców, dalej nie muszę chyba pisać i tu koniec tematu..... :blush2:
Dlatego wracam do szatańskiego planu jak napisałeś - wychlastania wzmocnień w masce, potem być może usunięcia zawiasów (ciężkie bydlaki), zamka i zapinania jej na cztery zapinki. Musiałbym przenieść spryskiwacze na podszybie i zastąpić seryjne wyższymi "pionowymi".
Pozostałe miejsca do redukcji masy to między innymi:
- zastąpienie foteli typowymi kubełkami (lżejszy fotel i mocowanie) - problemem jest dostanie w dobrej cenie fotela w który się mój zad zmieści
- do wywalenia część instalacji elektrycznej (np. krańcówki, instalacja od silnika wycieraczek)
- elementy deski rozdzielczej (zawiasy schowka, stelaż pod schowek itp.)
i jak poszukać parę innych się znajdzie