[Variant] zapytanie o oryginalne relingi dachowe

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
tocamartin
Raczkujący
Raczkujący

[Variant] zapytanie o oryginalne relingi dachowe

Post autor: tocamartin »

posiadam wersje kombi bez relingów dachowych. mam tylko listwy i są miejsca gdzie moge zamontować relingi jakieś zastępcze FOTO: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ea ... be85e.html. znalazłem takie na allegro:
http://www.allegro.pl/item972318790_rel ... ginal.html
ale chyba nie podejdą do polówki bez prowadnic na dachu. moze ktoś podpowiedzieć czy oryginalne relingi założe do mojego varianta????? zbliża sie lato i dobrze sobie rower zabrać gdzieś :)
[size=12px]
Awatar użytkownika
kozik
Początkujący
Początkujący

Post autor: kozik »

Nie założysz. Do tych relingów co są na allegro potrzebujesz oryginalne prowadnice.
Masz dwie opcje. Albo szukać oryginalnych prowadnic i relingów albo kupić jakieś "uniwersalne" i próbować je zamontować.
Awatar użytkownika
tocamartin
Raczkujący
Raczkujący

hejka. powiedz mi koleżko jak mozna te prowadnice założyc do mojej polówki!?!?!? mam taką opcje, jest to związane z dziurawieniem dachu?? czy jestem skazany na szukanie uniwersalnych relingów.
Byłem kiedys we wro w takim fajnym sklepie z bagażnikami i relingami na samochody i kolo mi sprawdził i moge jakies relingi uniwersalne wrzucić (mam pod listwą miejsca specjalne do zamontowania relingów) cos takiego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e3 ... b56ca.html
Pod listwą są 2 elementy między którymi domniewam przykręca sie relingi uniwersalne. Głownie mi chodzi bym miał na dachu oryginalne relingi z POLO :)
pozdro :)
[size=12px]
Awatar użytkownika
kozik
Początkujący
Początkujący

U mnie jest to mocowane na śruby imbusowe. Z tym, że ja swoich prowadnic nigdy nie zdejmowałem. Jedną śrubę widać przez otwór montażowy. W razie potrzeby służę jakimiś fotkami. Czy będziesz musiał dziurawić dach? Nie mam pojęcia ale na Twoim miejscu spróbowałbym zdjąć tą listwę i zobaczyć czy nie ma pod nią otworów.
Awatar użytkownika
tocamartin
Raczkujący
Raczkujący

no wlasnie pytanie jeszcze jedno; czy ja mam zamontowac te prowadnice w miescu moich listew na dachu czy one obok idą. jezeli mozesz to zrób fotke zebym widział gdzie prowadnice idą - zamiast czy obok listew. przekopałem allegro i nie widziałem relingów + prowadnic. albo źle wpisywałem :/
[size=12px]
Awatar użytkownika
kozik
Początkujący
Początkujący

Montujesz na tą listwę. Jak chcesz dokładną fotkę to wrzucę późnym wieczorem. Niestety teraz muszę uciekać do pracy... :evil:
Awatar użytkownika
tocamartin
Raczkujący
Raczkujący

powiedz mi czy relingi z seata cordoby vario będą pasowały do polo varianta???? znalazłem za 150 oryginał na szrocie. Dzwonilem do serwisu VW wrocław i kolo powiedział, ze jak mam listwy na dachu to juz nie będzie mi pasował reling ten co na listwe przychodzi. Patrzyłem z rana te listwy mam na zatrzaskach ale ta listwa idzie od końca maski aż po sam bagażnik!
[size=12px]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Napisz który rok tego Varianta twojego. I z jakiego rocznika Cordoby są te relingi. Może znasz oznaczenie tych relingów.
Jeżeli reling lewy ma oznaczenie 6k0860733 to będzie pasował do Polo Varianta. Przynajmniej tak mówi ETKA dla aut z rocznika modelowego 1998
Awatar użytkownika
kozik
Początkujący
Początkujący

Nie wiem czy z Cordoby podejdą ale wydaje mi się, że tak. Z fotek wygląda, że to samo, buda przecież też ta sama więc powinno być ok.
Masz dwie opcje. Albo ściągnij swoje listwy i zobacz co masz pod spodem, albo jedź na ten szrot i zobacz jak to od spodu w Cordobie wygląda.
Tak na szybko 2 fotki zrobiłem jak to wygląda.
W tym otworze jest własnie śruba.
Obrazek
Tutaj zdjęcie jak to mniej więcej wygląda
Obrazek
Awatar użytkownika
tocamartin
Raczkujący
Raczkujący

hej.
byłem na szrocie i widziałem polo 2001 variant i cordobe vario (roku nie znam)
Teraz moje spostrzeżenia: na polo 01 oraz cordobie na dachu były listwy plastikowe(od brzegu górnego szyby przedniej aż po klape bagażnika) i miały śruby przymocowane do dachu, wiec jak przychodzi reling to nakłada sie tak na dach, ze tylko imbusem dokręcasz relinga. Ty natomiast koleżko kozik masz listwe tak jak u mnie czyli od końca maski do klapy bagażnika, tylko ze ja nie mam tych mocowań (przyspawane są one do dachu po listwą w ilości 5 sztuk - tak widziałem je na szrocie pod listwą varianta 01) na przykręcenie relingów. U mnie pod listwą nic nie ma na całej długości, sama listwa trzyma sie na zatrzaskach cos jak główka (okrągła) od szpilki. Dzwoniłem jeszcze do serwisu VW wrocłąw i pan poinformował mnie ze moja wersja była wypuszczona bez relingów i bez możliwości ich montażu (troszke pan sie mieszął, wiec nie wiem do końca czy to prawda).
wnioski końcowe nasuwają sie takie, ze bede musiał poszukać zamiennika :boredom:
Jezeli jakies jeszcze pomysły macie to jestem otwarty :bow:
czaja454 moj rok to 1998

wzdłuż całego dachu mały rancik biegnie aż po szybe przednią, a tak wygląda mocowanie listwy na małych plastikach i one wchodzą w listwe:
Obrazek
a tak wygląda miejsce, pod listwą gdzie ma przyjść jakiś zamiennik - reling poprzeczny, na wysokości szyberdachu):
Obrazek
[size=12px]
G
Gonti
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Gonti »

Cześć,

Jak zakończył się temat z tymi relingami? ja u siebie znalazłem jakieś metalowe mocowania w miejscu gdzie można by zamontować relingi ale nie wiem jak się do tego zabrać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”