poszezanie nadkoli

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ryba
Newbie
Newbie

poszezanie nadkoli

Post autor: ryba »

siemka mam problem posidam aluski 8J 14 ET 5 i jak je zaloze to wystaja z 4 cm i nie wiem co zrobi bo watpie ze tyle naciagne nadkole z tylu bez malowania mam przyrzad do walcowania blachy ale nie wiem czy pójdzie az tyle. A orientujecie sie na temat wystawania kol jakie to sa przepisy i ile moze wystawac ? :commando:
z góry dzieki :)
i
inco
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: inco »

Nic nie może wystawać, a że Ci 8J przy Et5 wystaje 4 cm to nie wierze. Co do rozciągania nie ma opcji też tyle rozciągnąc bez wspawywania reperatur z mkI np.

btw. nie ma opcji, tzn żeby to pogodzić z wyglądem itp.
Mała pasja, często staje się początkiem drogi do spełnienia marzeń.
indywidualizm nie polega na udawaniu zielonego :D
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

Koło nie może Ci wogóle wystawać poza obrys auta. Bez spawania się nie obejdzie, bo tą maszynką poszerzysz 1,5-2cm. Poza tym tak jak napisał inco, nie możliwe, że przy takim et i 8J szerokości wychodzi Ci 4cm, u mnie przy et15 wygląda to jeszcze w miarę, chociaż i tak już trochę wyłazi:
Obrazek
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: przem_polo »

[quote=""_edi""]Koło nie może Ci wogóle wystawać poza obrys auta.[/quote]
A przepraszam lusterka to juz nie naleza do auta,a jak skrecasz to nie wystaja ci kola.Dla mnie ten przepis jest bardzo dziwny.Niektorzy sie czepiaja inni zas nie.
2011
MajóVWka(28maj),Vag Nysa(4czerwiec),M.I.V.W(7sierpien),SCP(24wrzesien)
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

przem_polo
chodzi o to, ze kolo ustawione na wprost nie moze wystawac poza obrys nadwozia, a dokladnie, nie moze wystawac z nadkola.
Jesli chodzi o lusterka, to ich ten konkretny przepis nie dotyczy - one MUSZA wystawac, bo inaczej by nie spelnialy swojej roli.
r
ryba
Newbie
Newbie

kolego _edi u mnie wystaja raz tyle albo i wiecej czepiaja sie ciebie paly ? no to chba bede musial wstawic reperaturki hehe jak mówicie ze ne moze wystawac poza nadkole to na bank tyle az go nie wyciagne hehe :)
i
inco
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: inco »

[quote=""przem_polo""]A przepraszam lusterka to juz nie naleza do auta[/quote]
nie ośmieszaj się :)

[quote=""przem_polo""] jak skrecasz to nie wystaja ci kola[/quote]
:crazy: to nie skręcaj!

zbędna walka z wiatrakami i debilne bezkonstruktywne argumenty

takie są przepisy i wbrew pozorą sa one bardzo mądre... mają na celu to iż jak koło wystaje i się urwie nie wiadomo czemu to wyleci i może komuś krzywde zrobić a jak jest w nadkolu to powinno w nie wpaść.
Mała pasja, często staje się początkiem drogi do spełnienia marzeń.
indywidualizm nie polega na udawaniu zielonego :D
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

incognito89
to przem_polo napisał a nie _edi :P
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""Kubrick""]chodzi o to, ze kolo ustawione na wprost nie moze wystawac poza obrys nadwozia, a dokladnie, nie moze wystawac z nadkola.Jesli chodzi o lusterka, to ich ten konkretny przepis nie dotyczy - one MUSZA wystawac, bo inaczej by nie spelnialy swojej roli.[/quote]
Przepraszam moze nie doprecyzowalem troche chodzi mi dokladnie o ten przepis.Jak on brzmi dokladnie,ewentualnie,gdzie go znalezc i jak sie ma sprawa za granica.Mam na mysli Holandie i Niemcy.Ogolnie rzecz biorac chodzilo mi o to,ze jak zatrzymal mnie policja to wystarczylo powiedziec,ze kola nie wystawaja za obrys lusterek.Ogolnie,albo trafilem na idiotow, albo oni sami nie wiedza jak ma sie ten przepis.Jakos postojowek w kierunkach tez nie mozna miec,a holenderska policja jakos nie stwierdzila,ze tak ma nie byc.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 15:30 przez przem_polo, łącznie zmieniany 1 raz.
2011
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

[quote=""przem_polo""]Jakos postojowek w kierunkach tez nie mozna miec,a holenderska policja jakos nie stwierdzila,ze tak ma nie byc.[/quote]
O tym tez byla mowa na forum. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz,ze mozesz miec obrysowki w kierunkach, ale kierunki musza byc wtedy osobno dorobione.
[quote=""przem_polo""]Przepraszam moze nie doprecyzowalem troche chodzi mi dokladnie o ten przepis.Jak on brzmi dokladnie,ewentualnie,gdzie go znalezc [/quote]
Warunki techniczne, jakie powinien spelniac pojazd dopuszczony do ruchu.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""przem_polo""]holenderska policja[/quote]

z tego co słyszałem to w Holandii panuje samowolka, kiedyś na jakimś forum wypowiadał się koleś co siedzi w Holandii i pokazywał zdjęcia jak ma auto zrobione, szyby wszystkie prawie czarne, nawet czołowa, koła wystające, etc., ogólnie pisał, że nie ma przepisów odnośnie tych rzeczy, więc nie ma co porównywać Polski z Holandią, co do lusterek, wydaje mi się, że przepisy dlatego nie mają ich na uwadze jeżeli chodzi o określenie "obrys auta" ponieważ są skonstruowane w ten sposób, że w razie konieczności się złożą, albo nie są zrobione z trwałych tworzyw, o felgach tego nie można powiedzieć :)

[quote=""przem_polo""]Ogolnie rzecz biorac chodzilo mi o to,ze jak zatrzymal mnie policja to wystarczylo powiedziec,ze kola nie wystawaja za obrys lusterek.[/quote]
chyba jacyś niedouczeni :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Tak, wiec podsumuwujac wszystko lusterka naleza do nadwozia(tak je mozna przynajmniej znalezc w sklepach internetowych.Przepis mowi,ze kola nie moga wystawac,ani mm poza obrys blotnikow,ale i tu owy przepis:
Prawo Polskie definiuje szerokoć kół, jakie możemy zamontować w aucie:
Podstawa prawna: Dz.U.1996.155.772: Warunki techniczne i badania pojazdów.

Rozdział 2: Pojazdy samochodowe i przyczepy przeznaczone do łączenia z tymi pojazdami
§ 10. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:
[...]
9) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokoci nie mniejszej niż szerokość opony, (...); ponadto błotniki samochodów osobowych i motocykli, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:
a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,
b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,
c) najniższy punkt przecięcia tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję w płaszczyĽnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą płaszczyzną przechodzącą przez oś koła;
i link skad zaczerpnalem owa wiedze: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... hp?t=15681
Prosilbym o male wyjasnienie w stosunku do tego przepisu.Opona moze nie wystawac,a felga juz tak.Jak to ma do sie naciagnietych opon.Chodzi mi o konkrety.ewntualnie przepis,artykul,dla celow wyjasnienia zbyt przepisowym policjantom.Prosze o rady te cenne i mniej.
2011
r
ryba
Newbie
Newbie

ja z pytanem do wszystkich wiecie moze z czeg by pasowaly reperaturki na tyl moze jakies plastiki, nakladki itp.z góry dzieki :)
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

[quote=""przem_polo""]Tak, wiec podsumuwujac wszystko lusterka naleza do nadwozia(tak je mozna przynajmniej znalezc w sklepach internetowych[/quote]
To ze sklepami internetowymi, to zaden argument. W tym momencie, moglbym zalozyc sklep i podciagnac zaglowek do ukladu wydechowego, bo mi tak wygodnie - czy to by bylo miarodajne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”