Polo z silnikiem od Trabanta. Grzeje sie...:/ Dlaczego????

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Coliin
Raczkujący
Raczkujący

Polo z silnikiem od Trabanta. Grzeje sie...:/ Dlaczego????

Post autor: Coliin »

Witam. Kilka tygodni padł mi silnik w polo, nie opłacało mi sie go remontowac ponieważ mogłem sobie załatwic za pare groszy bardzo dobry silnik od trabanta, który miał prawie taki sam silnik, i tak zrobiłem. Po zamontowaniu silnika, silnik za bardzo sie grzeje, podczas jazdy trzyma temperature prawie 90 stopni....poprzeni silnik trzymał okolo 75. zauważyłem że rura ktora jest za silnikiem tuz pod kolektorem ssacym ktora idzie do pompy ma troche inna budowe tzn węże są montowane do niej w innych miejscach niz w silniku polo. Zauważyłem też że z nagrzewnicy nie leci juz tak ciepłe powietrze jak na poprzednim silniku... Miał ktos juz może taki problem i wie jak go rozwiązać?? Próbowałem już troche modyfikować podłączenie tych węży ale nadal to samo. Myślałem nawet o zamontowaniu rury która doprowadza płyn chłodzący do pompy z silnaka z polo ale mocowanie przy pompie nie pasuje... :/
Czekam na propozycje rozwiązania tego problemu. Teraz jest zima jeszcze i idzie tym jakoś jeździc ale jak przyjdzie lato to nie bedzie wesoło :(

Silnik 1.0 Pb+LPG
Marzenia??... Polo G40... :)
Obrazek
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""Coliin""]Po zamontowaniu silnika, silnik za bardzo sie grzeje, podczas jazdy trzyma temperature prawie 90 stopni....poprzeni silnik trzymał okolo 75[/quote]

to że akurat trzyma 90 stopni to dobrze, wcale się nie przegrzewa ... taką temperaturę powinien mieć jeśli auto jest rozgrzane. W poprzednim silniku miałeś rozwalony termostat skoro trzymał Ci tylko 75 stopni. Co do słabego ogrzewania to może masz zapowietrzony układ, albo za mało płynu w chłodnicy( raczej to 1).
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Słabe ogrzewanie jest tez związane z LPG, albo zapowietrzona nagrzewnica. A LPG dlatego ze reduktor ma lepszy przepływ cieczy i idzie wszystko przez reduktor, a przez nagrzewnice mniej. Taka jest moja teoria. U mnie tez tak jest odkąd mam założony gaz, zawsze możesz wstawić jakąś redukcje w wężu do reduktora .
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzidzi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Dzidzi »

stawiam 80 % na zapowietrzoną nagrzewnicę-miałem wiele takich przypadków.
Awatar użytkownika
Coliin
Raczkujący
Raczkujący

Termostat mam z poprzedniego silnika. Wiem o tym ze parownik od gazu zabiera trochę ciepła ale mimo to przy poprzednim silniku z nagrzewnicy przy temp. silnika 90 leciało gorące powietrze. Powiedzcie mi koledzy jak odpowietrzyć nagrzewnice?? Spróbuje to zrobić i zobaczymy co z tego będzie...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

Jesli masz seryjna nagrzewnice od polo to na zdjeciu masz bialy korek/zakretke Obrazek (to w czerwonym kwadracie) odkrecasz i upuszczasz powietrze, powinno poskutkowac...

(zdjecie zapozyczone z http://vwpolo-squad.pl, mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi :P )
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
Awatar użytkownika
Coliin
Raczkujący
Raczkujący

Tak, mam seryjną nagrzewnice. Robiłem tak jak kolego opisałeś.... i nadal brak efektów :( A wie ktoś może czy górny wąż od nagrzewnicy powinien być podłączony do rozdzielacza przy termostacie czy może do rury która idzie do pompy?? Może ma ktoś książkę serwisową od takiego polo to bardzo bym prosił o załączenie zdjęcia na którym pokazano obieg płynu chłodzącego lub coś w tym stylu...
Obrazek
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”