Niska temperatura silnika

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

T
TADIKC
Newbie
Newbie

Niska temperatura silnika

Post autor: TADIKC »

Polo 1043 benzyna model do 1994 roku .Silnik osiąga temperature około 70 stopni. Co może być powodem tak niskiej temperatury.Samochód kupiłem z taką wadą.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

na bank termostat nie domyka i masz otwarty duży obieg wody, u mnie tak zaczęło się dziać po 120 tyś km.
w trasie z górki temperatura spadała nawet do 70 st. a nagrzewał się bardzo powoli
wymiana termostatu pomoże na bank, z takich sprawdzonych wynalazków polecam ci firmę Wahler,(około 35-45 zł)
sprawdź koniecznie jaki masz termostat bo są 2 typy klasyczne i walcowe, w polo raczej walcowe ale to trzeba obadać.
jeśli króciec czyli obudowa termostatu jest uszkodzona lub też czas zrobił swoje to też zaleca się wymianę króćca.
Procedura:
spuszczasz trochę płynu z obiegu, z dolnego węża chłodnicy.
Demontujesz obudowę termostatu, uwaga ostrożnie żeby nie uszkodzić.
Wymieniasz termostat na nowy, skręcasz,
uzupełniasz płyn w wyrównawczym odpalasz silnik i czekasz do nagrzania 90 st ewentualnie dolewasz płynu
na drugi dzień też trzeba sprawdzić czy nie trzeba czasem dolać, nie utrzymuj płynu powyżej kreski MAX.
Uzupełnij płyn roztworem G12 lub Borygiem tego samego koloru, najlepiej sobie zmienić płyn od razu na świeży.
Płynu do całego układu wchodzi 5,6 L, po wymianie termostatu wejdzie ci nie więcej niż 3,2 litra.
temat już walcowany:
viewtopic.php?f=13&t=7011
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Ciapek »

a jak stoisz na światłach albo w innym miejscu na odpalonym silniku to wzrasta temperatura?
T
TADIKC
Newbie
Newbie

Post autor: TADIKC »

[quote=""Ciapek""]a jak stoisz na światłach albo w innym miejscu na odpalonym silniku to wzrasta temperatura?[/quote]
Tak temperatura wzrasta
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jeśli masz pompę wody dobrą to jeśli w korkach się zagrzewa do 100 st to nie włącza się wiatrak, obadaj bezpieczniki na obejmie aku lub ewentualnie walnięty czujnik w chłodnicy który załącza wiatrak.
civic r18a2/407 1,6 HDi
r
riggs
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riggs »

Kolego TADICK miałem taką samą sytuację w GOLFIE 1.9 TDI .Silnik ciężko miał się zagrzać wręcz bywało że przejechałem 30 km i temp silnika nie wychodziła poza 3 kreski nawet nie osiągał 70 st c.W korkach temp wzrastała do max 70-80 st c po starcie spowrotem spadała.Powodem był termostat .Po wymianie termostatu jak ręką odjął silnik łapie szybko 90 st c i nie schodzi niezależnie czy jadę trasą czy stoję w korku czy włączę ogrzewanie czy nie.Więc proponuję najprostsze rozwiązanie czyli wymianę termostatu.Ja u siebie założyłem WAHLERA i jestem bardzo zadowolony.WAHLER to wydatek rzędu 30-40 zł.Fabrycznie montowano termostat fiirmy BEHR-THOMSON.Tylko jeśli sam będziesz wymieniał to zrób to starannie. Pozdrawiam
Filtry MANN,FILTRON.Oleje Quaker State, MOBIL,żarówki CAR LIGHT,HELLA do waszych autek polecam.Już wkrótce do nabycia u mnie.Do oleju filtr gratis!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”