[Inne] Ibiza 1.4 AUD problem i kilka błędów

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

[Inne] Ibiza 1.4 AUD problem i kilka błędów

Post autor: mychu »

Witam
Przed kilkoma dniami zapaliła mi się kontrolka diagnostyki silnika, ale nie było zmian w pracy silnika. następnie zapalił się EPC i wtedy nie mogłem przekroczyć 3 tyś obrotów. zostawiłem autko na dwa dni w garażu i już nie mogę odpalić.
Po wstępnej diagnozie: brak iskry na świecach i kilka błędów m.in.

16502- Czujnik temperatury silnika wysokie napięcie,
17978-moduł sterujący pracą silnika zablokowany,
16706- czujnik obrotów silnika, brak sygnału.
16705-czujnik obrotów silnika h90 MAP/czujnik ciśnienia.

Jakieś pomysły co może być przyczyną?
Czy niesprawny immobilizer może być przyczyną braku iskry?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""mychu""]Czy niesprawny immobilizer może być przyczyną braku iskry?[/quote]
Nie, w przypadku awarii immo auto odpala na sekundę i gaśnie - iskra jest.
Musiałbyś spróbować podmienić cewkę z innego auta i spróbować odpalić - to pierwsze co mi na myśl przychodzi :)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

cewka podmieniona, niestety nie poskutkowało czy kolejna rzeczą może być ten czujnik G28 czyli położenia wału? pozdrawiam.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A przepraszam :) Dziś troche nie wyspany i nie ogarnąłem nazwy tematu.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2010, 14:39 przez czaja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

[quote=""czaja454""]Mychu, zmień w swoim profilu nazwę jakim Polo jeździsz. Na razie wychodzi na to że masz nówke sztukę :)
A piszesz w temacie 6N2.[/quote]
Polo to mój pierwszy samochód Ibiza, o której tu pisze to drugie moje auto. a Polo 6N2 ma chyba taki sam silnik jak moja Ibiza. Tyle.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Do odpalenia musisz się pozbyć 16706- czujnik obrotów silnika, brak sygnału. Reszta później.
ECU bierze informację o tym kiedy tłok jest w GMP właśnie z tego czujnika.
Następnie wprowadza korektę wyprzedzenia zapłonu i odpala iskrę.
Przy uszkodzonym czujniku ECU myśli, że silnik się nie kręci i nie ma potrzeby, żeby była iskra.
Sprawdź okablowanie. Później na pinach 1 i 3 powinno być min 4,5 V po przekręceniu stacyjki.
Podczas kręcenia, między pinami 2 i 3 będą pojawiać się sygnały wyzwalające iskrę (LED tester Ci pomoże).

Powodzenia!
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

na pinach 1 i 3 jest 4,95V. jak kupie próbnik z diodą będę walczył dalej.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Możesz zobaczyć, czy zwykły miernik coś pokaże - ale nie jest powiedziane, że sobie poradzi z tak krótkimi impulsami.
Trzymam kciuki:)
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

a więc kupiłem próbnik z żaróweczką w skali od 6 do 24V. przy kręceniu po wpięciu się w 1 i 3 przewód normalnie, czyli świeci się cały czas, po wpięciu w 2 i 3 żadnej reakcji.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote=""mychu""]próbnik z żaróweczką w skali od 6 do 24V[/quote]
To jest żarówka, czy dioda led?

Jeśli led, to:
[quote=""mychu""]po wpięciu w 2 i 3 żadnej reakcji.[/quote] czyli padnięty czujnik.

Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

no właśnie znalazłem tylko taki z żaróweczka w rękojeści, dodatkowo z napisem "nie używać przy układach zapłonowych", także nie wiem czy ten pomiar był na pewno wiarygodny.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Sprawdź jeszcze woltomierzem, czy pojawia się cokolwiek.
Jak nie - czujnik leży.

Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

dziwna sprawa po zmierzeniu próbnikiem 2 i 3 pinu wychodzi 4,92V, ale próbnik z żaróweczką nic nie jarzy. za to przy prawie tym samym napięciu na pinach 1 i 3 żaróweczka jarzy. Jestem już głupi.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote=""mychu""]ale próbnik z żaróweczką nic nie jarzy[/quote]
Bo żarówa więcej prądu pobiera...?
Muszę pomysleć chwilę...

Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

kolejny dzień walki i sukces tzn. "prawie" sukces. dostałem się do tego nieszczęsnego czujnika, musiałem wykręcić rozrusznik, był lekko zasyfiony. wyczyściłem go, a także miejsce, w którym jest wkręcony. zmierzyłem miernikiem sygnały magnesikiem przyłożonym do czujki, były słabe, ale jakieś były. poskładałem wszystko i odpalił :D pochodził 2 minuty zgasł hehe. moja mina była jeszcze lepsza jak nie chciał znów odpalić :angry: jednak po kilku próbach znów zaskoczył :D . silnik pracował normalnie, zrobiłem lekką przygazówe do 3 tyś i znów to samo co w moim pierwszym poście, czyli brak mocy powyżej 3 tys i kontrolki EPC i diagnostyka. czyżby faktycznie ten czujnik już dogorywał :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”