[6n2] kontrolka EPC

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Razil
Newbie
Newbie

[6n2] kontrolka EPC

Post autor: Razil »

Witam mam problem z kontrola EPC, zapalila sie od wpadniecia do rowu,kiedy probowalem wyjechac zapalila sie kontrolka,silnik zachowuje sie normalnie jezdze tak do dzis a stalo sie to 30 grudnia,bylem na komputerze wykasowali jakies błedy ale tego nie skasowali,mowili mi ze to Sonda Lambda czy to mozliwe ?? spalanie jest różne, i czy ta kontrolka moze oznaczac uszkodzenie sondy lambda ? to niby jak mogla sie uszkodzic jak wpadlem w row, dodam ze wpadlem tylem. Bede wdzieczny za pomoc
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

Kontrolka EPC nie pokazuje usterki sondy. Najczęstszą przyczyną świecenia tej kontrolki jest awaria automatu STOP znajdującego się nad pedałem hamulca. Uszkodzenie sondy lambda pokazuje Check. :vinsent:
Awatar użytkownika
rafficz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rafficz »

Jeżeli wywala błąd zwiazany z sondą lambda to sprawdż czy przewód do niej nie jest uszkodzony. Tłumnik nie jest przygiety? Kontroka Check przy zapłonie normalnie sie zapala i gaśnie?
R
Razil
Newbie
Newbie

Witam ponownie, tak w ogole to nie powiedzialem danych samochodu,pewno ma to jakies znaczenie,a wiec to jest VW Polo 1.4MPI 2001r

Sprawdzalem swiatla stop i sa ok wszystkie świecą, mechanik powiedzial mi ze wykasowal wszystkie bledy i jezeli znow bedzie sie palic kontrolka EPC to znaczy ze sonda lambda do wymiany odpalilem u nich nic sie nie swieci, wyjezdzam patrze i sie zapalila mowie jemu, ze sie zapaliła, a on ze to sonda lambda.Hmm a ten przewód to którędy idzie ? Kontrolka Check normalnie gasnie, ale pare razy mi sie zapalila i zgasla ale to jak wilgotno bylo, to kazde auto tak ma,a drugi problem to od naprawy rozrusznika,przy 2tys obrotów cos brzeczy tak jakby w silniku od strony pasazera jak jest wiecej to nie slychac tak samo jak mniej co to może być ? Ten objaw zaczal sie wtedy kiedy mi powiedzieli o tej sondzie.

Dziękuje za zainteresowanie czekam na dalsze odpowiedzi
p
plusz23
Newbie
Newbie

Post autor: plusz23 »

Witam sprawdz kable elektryki listwy stopu w moim przypadku mialem przetarty kabel i gdy padalo to wywalalo mi bezpieczniki
R
Razil
Newbie
Newbie

zauważyłem dziś ze kontrolka Check gaśnie dopiero po odpaleniu silnika czy to dobrze ?? a jak nie to co oznacze ze to jednak ta sonda lambda ??
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

Kontrolka Check i EPC gaśnie dopiero po odpaleniu silnika.
R
Razil
Newbie
Newbie

to kontrolka EPC mi zostaje ;/ i nie wiem co moze byc tego przyczyna

--- EDIT 12 lut 2010 18:40 ---
Witam. Czy już nikt nie wie co to może być ?? Ta kontrolka EPC
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A podłączałeś auto pod kompa?? Bo jakoś nie znalazłem takiej informacji.
R
Razil
Newbie
Newbie

bylem na komputerze wykasowali jakies błedy ale tego nie skasowali,mowili mi ze to Sonda Lambda czy to mozliwe
M
Mały2601
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mały2601 »

Gdyby to była sonda lambda miał byś problemu z silnikiem, mianowicie nierówno by pracował, miał dziwne spalanie i generalnie były by problemy z jego pracą.

VAG (tylko nie zabijajcie za to co teraz napiszę) nie wiem czemu nie zawsze pomaga, mimo tego że wszystkie błędy zostały skasowane. Polecam zresetowanie kompa, jeśli to tylko błąd na kompie bo coś mu się zawiesiło to ten zabieg z pewnościom pomoże.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Napisz dokładnie skąd jesteś (bo Łódzkie to troche duże) to może do kogoś "życzliwego" z klubu dasz radę podjechać i podłączyć autko pod kompa i samemu zobaczyć jakie są błędy. Wtedy będziesz mógł zweryfikować słowa mechaniora.
R
Razil
Newbie
Newbie

jestem z Wielunia
R
Razil
Newbie
Newbie

Hmm Czy ta kontrolka EPC może być przez to ze tylne światło nie świeci ?? Bo wczoraj zauważyłem ze nie świeciła się prawa żarówka,dziś rano już świeciła,a kontrolka cały czas się świeci.
M
Mały2601
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mały2601 »

to raczej nie od żarówki, ja wczoraj wymieniałem, bo się spaliła, a kontrolka się nie świeciła
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”