Zawieszenie, czy aby na pewno dobre?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
silossi
Newbie
Newbie

Zawieszenie, czy aby na pewno dobre?

Post autor: silossi »

Witam!

Ostatnio podczas wizyty u mechanika została wymieniona końcówka drążka kierowniczego po stronie pasażera. Była już w kiepskim stanie. Wstrzymałem się jednak z ustawieniem zbieżności.
Po kilku dniach przy ostrym mrozie z tyłu samochodu (najprawdopodobniej po stronie pasażera (prawa strona)) dało się słyszeć ostre dźwięki przy jeździe po dziurawej drodze. Jakby amortyzator odmówił posłuszeństwa. Auto jednak nie opadło nawet o centymetr. Temperatura się uspokoiła, stuki z tyłu ustały. Natomiast pojawiły się w przednim kole pasażera. Są to dźwięki, jakby po wyjęciu amortyzatora.

Dzisiaj zrobiłem zdjęcia, oceńcie sami. Może ktoś, kto się zna na oko i po opisie coś wywnioskuje.
Dziękuję z góry z pomoc i każde spostrzeżenie.

Zdjęcia w kolejności:
- prawy tył
- lewy tył
- prawy przód
- lewy przód

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

No odrazu na pierwszy rzut widać że masz zmielone odboje w tylnych amorkach, do wymiany, przód nie budzi zastrzeżeń wzrokowych, jak chcesz zbadać tłumienie amorków wybierz się na stacje diagnostyczną wtedy dowiesz się czy są do wymiany czy jeszcze trochę oblecą.
Obrazek
s
silossi
Newbie
Newbie

Na stację diagnostyczną wybiorę się jutro rano.
Nie znam się na mechanice, ale po zdjęciach zastanawiam się tylko, czy te osłony pod sprężynami, które w każdym amortyzatorze są w innych pozycjach na pewno tak mają pozostać? I czym są spowodowane stuki w przednim kole?
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Witam co do stukania podczas wiekszysz mrozow z tyłu auta to mam taki sam objaw dodam że amorki sprężyny i odboje mam nowki wymieniane jesenią zeszłego roku na moje to amory zamarzaja i dla tego tak stuka nie przejmwał bym sie zbytnio ale odboje trzeba by było wymienić;) bo kaptur powinien sie trzymać odboja a u Ciebie jest opadnięty z tego co widze. stuki z przodu mogą być od pęknietej sprężyny ale trzeba by było to sprawdzić, umnie z przodu pol ostatniego sloja sie złamało i niec nie było widać ale czasem bylo słychać;/
PozdraVWiam
s
silossi
Newbie
Newbie

Odnośnie wymiany odbojów, czy przeciętny człowiek z podstawowymi narzędziami poradzi sobie z ich wymianą, czy lepiej od razy zawieźć auto do mechanika? Jak z dostępnością takiej części?
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Najważniejsze przy wymianie abyś miał ściągacz do sprężyn, bo bez niego ciężko będzie, ale jak nie masz pojęcia jak się zabrać do tego to nie rób, chociaż wg. mnie łatwo to wymienić, a co do stuków to możesz mieć już drążki wybite, lub przegub daje znać.
Obrazek
s
silossi
Newbie
Newbie

Czy drążek mógł zostać uszkodzony przy wymianie końcówki podczas jej wybijania? Jak sprawdzić, czy to aby na pewno drążek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”