[6n2] Falujące obroty na luzie, kontrolka check i EPC :(

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Falujące obroty na luzie, kontrolka check i EPC :(

Post autor: bebeto »

Jakiś czas temu po bardzo zimnej nocy -22C Po uruchomieniu Polo nie zgasły mi kontrolki EPC i Check engine, no ale nic..auto zapaliło i w miarę jechało może minimalnie gorzej ruszało ale tłumaczyłem to tym że po prostu auto przemarzło i czujniki i komputer pogłupiał. Na drugi dzień kontrolka EPC zgasla zostala tylko check a auto jeździło normalnie, kolejnego dnia ku mojemu zaskoczeniu zadna kontrolka sie nie świeciła i auto jeździło glanc ( pomyślałem ze jednak rzeczywiście wtedy przemarzło), dzisiaj rano wyjechałem kontrolka check znowu zapalona i pojawily sie pierwsze niepokojące objawy. Silnik gdy wrzuce na luz podczas postoju np. na swiatlach lub w korku po jakichs 20 sekundach zaczyna szaleć...wskazówka faluje z obrotami a silnik chodzi nie rowno tak jakby ktos co chwile pulsacyjnie dodawał troche gazu...im dłużej sie stoi tym bardziej sie krztusi...bałem sie ze w koncu zgaśnie i juz nie rusze :( no ale jakos dojechałem do roboty. Pytanie co to może byc? Lambda?, czujnik jakiś?, przepływomierz?, przepustnica? komputer? swiece? Nie znam sie na volkswagenach kompletnie nie bylem z nim nigdy w warsztacie i nawet nie wiem gdzie jakoś rozsądnie we Wrocławiu mogą mi go zdiagnozować i naprawić?

Prosze o pomoc. jestem teraz w pracy i nie wiem czy ryzykowac powrot nim do domu, nie chce zeby mi gdzies stanął po drodze.
C
Cahirkrk
Newbie
Newbie

Post autor: Cahirkrk »

Sprawdź cewkę:) U mnie było podobnie, aż całkowicie ją rozsadziło i zdechł w połowie drogi do domu;p teraz używam jej do przytrzymywania drzwi od garażu, żeby się nie zamykały;)
Awatar użytkownika
klepi
Newbie
Newbie

Post autor: klepi »

jedz do jakiegos warsztatu np. ul. Klecińska 151 tel. 0-71-354-50-40, i niech go sprawdza na VAG, wg. mnie to moze byc sonda Lambda.
Obrazek
b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bebeto »

od 4 dni kontrolki się nie zapalają a auto chodzi chyba OK. No i bądź tu mądry i pisz wiersze...
Mam pytanie: Jeśli nic się nie świeci na desce a mimo to coś jest nie tak to podpięcie do VAG wykaże te usterki?
Awatar użytkownika
Acadaptor
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Acadaptor »

Check informuje o trybie awaryjnym. Po podpieciu pod kompa mimo ze check sie nie swieci moga wyskoczyc inne bledy.
Moje 6n2]viewtopic.php?f=30&t=10905[/url]
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

a przepustnice masz czystą? to odnosnie tego falowania...
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”