Szron od Środka?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Diego Cerveza
Newbie
Newbie

Szron od Środka?

Post autor: Diego Cerveza »

Witam,
moim problemem jest chyba nieszczelnosc w samochodzie, gdyz zobaczylem pewnego dnia z rana ze przednia szyba oszronila mi sie i z zewnatrz i z wewnatrz :shock: czy to czesty przypadek? czyzby to uszczelka szyby przedniej? z gory dzieki za pomoc:/
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Sprobuj przez okolo minute wietrzyć samochód nim go zamkniesz i pojdziesz do domu.
Powinno pomoc.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
w
wodar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wodar »

Za dużo wilgoci w środku (np. dywaniki z materiału) i mróz skorzystał.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

para zamarzla na szybie i tyle
D
Diego Cerveza
Newbie
Newbie

Post autor: Diego Cerveza »

dzieki za rady:) w sumie mam welurowe dywaniki to moze byc to:/ musze kupic gumowe i zobaczymy powinno pomoc;)
Awatar użytkownika
klslowik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: klslowik »

Nie koniecznie musi to być nieszczelność. Mogłeś wnieść trochę wody na butach do środka i jak jechałeś to było w środku ciepło. Jak wyłączyłeś samochód to zaczął stygnąć a szyba stygnie szybciej i woda zaczęła się na niej skraplać. Jeśli temperatura spadła poniżej zera to zamarzło. Najlepiej byłoby wysuszyć samochód w jakimś ciepłym miejscu. Jeśli masz garaż to zostaw samochód na kilka godzin z otwartymi szybami jeśli w garażu masz temperaturę powyżej zera. Jeśli nie to podjedź do jakiegoś supermarketu z garażem podziemnym gdzie by temperatura była powyżej +5stC i tam wjedź nagrzanym samochodem uchyl szyby i niech się trochę przewietrzy.

Sprawdź na wszelki wypadek filtr kabinowy czy nie jest zapchany i czy Ci szyby za bardzo nie parują przez to.

A jeśli to nie pomoże to przemęcz się trochę jak te mrozy miną i jedź na jakąś myjnię ręczną i polewaj wodą samochód przy uszczelkach drzwi okien i zobacz czy gdzieś Ci się woda nie przesącza do środka.

Ja jak sprawdzałem to wyłożyłem samochód od środka pod drzwiami papierem ręcznikowym i patrzyłem czy gdzieś nie jest mokry. Przed polaniem wytarłem wszystkie uszczelki od środka i po próbie też je sprawdziłem.

Co do nie szczelności szyby przedniej to rozebrałem trzymanie wykładziny podłogowej pod nogami kierowcy i pasażera z przody i zaglądałem pod matę wygłuszającą.

Obstawiam jednak za wniesieniem wody do środka na butach i ubraniu :) Więc nie ma czym się martwić :)
Polo: 6N 1.9D AEF 1998
http://www.vwpolo.info/
Obrazek
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

wczoraj mialem to samo troche sie przestraszylem jak nic niewidzialem przez szybe i musialem ja skrobac od srodka bo byl na niej szron ale wlaczylem nawiew i po chwili bylo ok dywaniki mam gumoweale wiadomo na butach moglem wniesc wode albo poprostu para zamarzla a czy ktos z Was testowal moze takie wkladki chlanace wilgoc? takie jak sa na allegro za chyba 5 zl dziala to czy nie? A do rozmrazania szyb z zewnatrz polecam plyn K2 do rozmrazania w sprayu super sprawa spsikam szybe i nic nie musze skrobac lod sam zchodzi po kilku sekundach :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

Mozliwe tez ze poszla nagrzewnica ja mialem taka historie u siebie, byly wilgotne dywaniki w dzien parowalo a w nocy jak byl mroz zamarzaly mi szyby od srodka, ale taka nagrzewnica to koszt ok 40zl i samemu ja mozna wymienic bo wbrew pozora nie jest to takie trudne
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

po pierwsze dokładnie umyć szyby od środka
po drugie - dokładnie wysuszyć całe wnętrze
wbrew pozorom te dwie błachostki to częsty problem
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote=""mmmarcin""]wbrew pozorom te dwie błachostki to częsty problem
[/quote]
Potwierdzam :mrgreen: miałem kiedyś ten sam problem
Awatar użytkownika
dragonka
Początkujący
Początkujący

Post autor: dragonka »

Witam mam podobny problem ale obawiam się, że to może przez to że mi szyby wszystkie szybko parują i długo nie chcą odparować. I nie wiem co zrobić.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

że mi szyby wszystkie szybko parują i długo nie chcą odparować.
Koleżanko Dragonko,
spróbuj wymienić filtr kabinowy model K1010 filtrona powinno pomóc.
Ostatnio wymieniłem i niebo a ziemia. Efekt będzie na pewno.
pozdrówki
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
dragonka
Początkujący
Początkujący

Post autor: dragonka »

rat4 Dziękuję za podpowiedźale to już zrobiłam. Nadal strasznie mi parują szybki a to nie przeze mnie hehe :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Nadal strasznie mi parują szybki a to nie przeze mnie hehe :)
dobre ;P

sprawdź dywaniki i miejsce pod dywanikami może wilgoć gdzieś siedzi, uszczelki rozumiem masz orajt.
bajo
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

A jak u drogiej Pani z praca wentylatora. Wszystko ok. Jak sprawdzisz reka nawiew na szybe to silny jest??
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”