Hej
Ja też jak kupiłem moje polo 1.4TDI, sprowadzone z francji, też przy wymianie nie wiedziałem jaki jest olej gdyż sprzedawca zdjął zawieszkę kiedy olej był wymieniany co też nie umożliwiło mi identyfikację faktycznego przebiegu. Na początku też kupiłem Castrol 10w40, ale czytając po różnych forach jaki olej powinien być do silników na PD i pytając się w kilku sklepach doradzali mi aby był to olej z normą 505.01. Trochę zmieszany jaki powinien być w końcu ten olej zadzwoniłem do poprzedniego właściciela pytając czy nie wie jaki był lany olej, nawet chciało mu się poszukać zawieszki, z tego co mi podał to był zalany 0w30 przez serwis VW, na drugi dzień zamieniłem 10w40 na Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40, jak dotąd może ubyło z miarki około 5mm po prawie 8000km. Z tego co mi wiadomo to VW zaleca używanie oleju z normą 505.01 do silników na pompowtryskiwaczach.
Zauważyłem, że pytając się co w niektórych sklepach o olej do mojego polo, jeśli sprzedawca usłyszał że mam przebieg powyżej 150tyś od razu polecał półsyntetyk. Myślałem kiedyś aby zrobić taki test na sprzedawcach, pytając się olej do mojego polo przy przebiegu np. 120 tyś a drugim razem zapytać się np. że mam przebieg powyżej 150tys, ciekawe jakie oleje by zostały mi polecone, jak będę wymieniał olej to zrobię taki teścik

, oczywiście pomijając sklepy, w których otrzymałem konkretne informacje na temat zalecanego oleju.
gallus a dużo ubywa Ci tego oleju, a można wiedzieć w który miejscu Ci silnik puszcza olej? W twoim przypadku, może bym nie kombinował z olejem tylko wlał olej jaki zaleca producent np. Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40 z normą 505.01 to takie moje zdanie.
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher: