witam!!
ja tez mam 1.4 d i laduje aku sredio co tydzien ,zalezy ile nim jezdze , jak np w tydzien jezdze do pracy 30km dzinnie to odpala zawsze , jak zostawiam go na 1-2 dni samemu sobie to nie ma bata we wsi , no te 480a musi skad wziac , a ja czlowiek zapali auto przejedzie pol kilometra to gwarantuyje ze po paru godzinach nie zapali , pozatym te disle zle znosza minusowe temperatury :/ proponuje wymienic swiece , naladowac aku i wtryski wyczyscic ,powinno pomoc no i jezdzic z glowa ,ewentualnie ladowac aku kazdej nocy

, co do wzbudzania to wlasnie ta diodka co jest w zegarach wzbudza altek tzn. dioda gasnie altek sie wzbudza

i to nie jest zadna usterka , on sie nie wlancza sam z siebie , trzeba mu przygazowac

po za tym moj aku ma juz ze 4lata i jest to szrot :? na rozladowanym aku ladowanie to 13,8 , na ładnie naladowanym 14,2 , a na nowym pewnie 14,4 , oryginalne aku do tych disli to 60ah , teraz sprzedawane to 62ah , aha i jeszcze cos te silniki najlepiej pracuja jak maja swoja temperature , zreszta przysluchajcie sie jak ladnie ,rowno i cicho pracuje jak jest cieplutki , a co sie dzieje jak jest zimny , a na dokladke powiem wam ze zalecane zarowki przod to 50-60 watt , dajac inne ( philipsy itp. ) one tez zuzywaja duzo pradu ,fakt ze lepiej swieca ,ale cos za cos , radio włączone to te 40watt , tylna szyba 40watt, dmuchawa -> nie pamietam ile

,swiece tez musza sie nagrzac.. lampoka wnetzra 20 watt , alarm , podswietlenie zegarow i deski , do tego straty na przewodach , i straty wynikajace ze zuzycia akumulatora ,i niskiej temperatury .. sila rzeczy ze aku nie bedzie dzialal wiecznie tym bardziej ze przy rozruchu on bierze sam 480a .. pozatym im dluzej krecisz tym szybcej sie aku rozladuje :?
pozdrawiam!!