1.0HZ gaźnik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
quercus
Newbie
Newbie

1.0HZ gaźnik

Post autor: quercus »

Problem polega na tym że w ciągu niecałych 2 tygodni wyjeździłem 75 litrów wahy. Zdjełem filtr powietrza ,no i dostałem się do gaźnika.

No i z tego co wiem to przepustnica nie powinna być otwarta cały czas... a ona jest otwarta cały czas czy zimny czy ciepły silnik

http://img69.imageshack.us/img69/3659/img1550large.jpg
(przy robieniu tej fotki się zdziwiłem bo zawsze jak otwierałem przepustnica była na maxa otwarta... była pionowo. Zdjęcie robione było przy -14 po pod pompowaniu na pedale gazu odziwo się zamknęła.)

no a drugi problem to to że po 2krotnym wciśnięciu pedału gazu z gaźnika z prawej strony wycieka paliwo na kolektor dolotowy

http://img10.imageshack.us/img10/9766/img1552large.jpg (cześć z prawej strony z niej wycieka paliwo co zresztą widać jaki spocony jest gaźnik z prawej strony i wszytko pod nim)

http://img10.imageshack.us/img10/5593/img1560large.jpg (no a tak to wygląda jak już spływa)

generalnie jestem zielony... i sie zastanawiam regeneracja czy one tak juz poprostu maja czy może czegoś mu brakuje przy tym gaźniku... ?
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

witaj.

przepustnica jest od spodu gaznika to co widzisz z gory to poprostu przeslona rozruchowa i ona ma sie zamknac przy nacisnieciu gazu jak silnik jest wylaczony bo tak wlasnie aktywuje sie ssanie.

to ze ci benzynka wycieka to zle nawet bardzo zle. gaznik nalezy wykrecic, wyczyscic, wymienic uszczelki,

jesli jestes z slaska zapraszam z gazniczkiem do mnie.

spalanie na sprawnym gazniku jest od 5.5 do 12 litrow zalezy od stylu jazdy i obciazenia

ale przy normalnej jezdzie zjada 6-8 litrow po miescie.
q
quercus
Newbie
Newbie

No mi przy normalnej jeździe bez piłowania od początku roku zaczęła brać takie ilości paliwa ze szok...

Z reguły jeżdżę na krótkich trasach to też liczę że więcej łyknie. do tych 8l ale nie ponad 11-12 litrów...

uszczelki wystarczą ? i czy dysze mogę bez żadnych obaw że obroty mu się zmienią albo dawka paliwa ??

no niestety jestem z okolic Torunia
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

masa paliwa pewnie idzie na ten kolektor. trzeba pozniej troche gaznik wyregulowac.

ale moge powiedziec ze warsztat za regeneracje Ci zaspiewa kolo 300zl
q
quercus
Newbie
Newbie

No to ostro...

Jeszcze muszę wyrwać używane amortyzatory przednie bo przy każdym większym wyboju jak uderzy mi koło w ramę to dzwoni jakby wogóle ich nie było...

a hajsu nie ma nic...

Ale dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
pacak
Newbie
Newbie

Post autor: pacak »

Spalanie 11-12 w zimę to norma, moja bierze ostatnio 13 po mieście i 7 na trasie. Jak jest ciepło to miasto 8, trasa 5,2-6. Sprawdź, czy podstawa gaźnika nie jest popękana (gumowy element, do którego przykręcony jest cały gaźnik). Jeśli guma jest sparciała, silnik będzie zasysał 'lewe' powietrze.
Awatar użytkownika
wladzik44
Początkujący
Początkujący

Post autor: wladzik44 »

witam,jeśli gaźnik jest dobrze ustawiony to nie ma prawa brać 11-12 w zimie!!ja mam 86c z 1986 roku i w mieszanej jeździe teraz w zimie nie bierze więcej jak 8l/100.Jest w Kaliszu zakład,regenerują gaźniki za 200zł,wysyłasz pocztą i w ciągu tygodnia masz zrobiony z gwarancją roczną. tel do firmy 062/76 70 356,pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

200 plus czesci czy z czesciami??
Awatar użytkownika
wladzik44
Początkujący
Początkujący

wysyłasz gaźnik,oni wysyłają zrobiony.....nic Cię nie interesi
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

ale mi chodzi czy 200zl placisz za sama regeneracje czy za regeneracje z czesciami
Awatar użytkownika
wladzik44
Początkujący
Początkujący

regenerację z częściami,jest coś walnięte,naprawiają gaźnik,jest zakładany na silnik i regulowany,jak sobie wyobrażasz regenerację?Gaźnik chodzi elegancko,a skoro dają roczną gwarancję to na pewno nie robią fuszery,pozdrawiam
q
quercus
Newbie
Newbie

Na razie nie chce tego rozbierać bo nie dość że mrozy w dzień u mnie po -15 to w gaźniku lód się porobił...
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

wladzik44
nie unos sie bo pytam normalnie. Sam regeneruje gazniki i poprostu wiem ile kosztuja nowe czesci stad pytanie o to czy to cena za sama robocizne czy robocizne z czesciami.

jak za robocizne z czesciami to naprawde malo.

regulacja na obcym silniku jest Gwarta tak na dobra sprawe
Awatar użytkownika
wladzik44
Początkujący
Początkujący

bez komentarzy?!
b
boczek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: boczek »

Kolego ja jestem z Inowrocławia i niedawno wymieniałem zawieszenie.Jeżeli jesteś zainteresowany to mam przednie amorki w dobrym stanie.
boczek
Kozienice 2010 ]II miejsce[/color] - rzut felgą 12,7 m
Ślesin 2012 : III miejsce - Najniższe polo zlotu kategoria 86c/86c2f,
Ślesin 2012 : Najstarsze polo zlotu
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”