[6n] Tylna wycieraczka po raz kolejny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

[6n] Tylna wycieraczka po raz kolejny

Post autor: SkoreK »

Witam :D
przejdę od razu do sedna ;) czy na tył da radę wsadzić dłuższą wycieraczkę np. 33cm? Ktoś próbował?
I jeszcze pytanie techniczne odnośnie demontażu. Jak się za to zabrać? Tam widzę jakiś "bolec" w który jest wsadzona wycieraczka, mam go podważyć? Bo próbowałem tak jak przednie na "hak", ale za nic w świecie wycieraczka nie drgnęła :P Może tak się zapiekła :P hehe
Polo XII.98r. 1.0 50KM AER
Obrazek
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Nie, nie da sie, zahaczy o uszczelkę u góry.
W ogóle to pióro jest niestandardowe, wąskie, chowa sie w ramieniu i ogólnie dostępne piórka nie pasuja .
Pióro siedzi "na wcisk" w ramieniu i trzyma się na zatrzasku z tworzywa - bardzo łatwo ulegajacym wyłamaniu.
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Czyli pozostaje zakup całego ramienia, albo wycieraczki 280mm i wyciągnięcie gumy i przełożenie?
Obrazek
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

[quote="SkoreK"]Czyli pozostaje zakup całego ramienia, albo wycieraczki 280mm i wyciągnięcie gumy i przełożenie?[/quote]
To akurat jest nie najlepszy pomysł, jeśli kupuje się używane - z reguły dostaje się stan gorszy, niz się ma, w serwisie cena ...
Jeśli ramie jest nie uszkodzone, a pióro jeszcze nie rozchwiane ( tak było u mnie ) najlepiej jest zakupić gumkę i wymienic ją bez demontowania pióra, obcinajac nadmiar. Przy pewnej dozie cierpliwości - uda sie.
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Michał88"]Od wyboru do koloru[/quote]
Wiesz, problem jest z tym, że otworzyłem pierwszą lepszą aukcję ( powiedzmy - drugą z listy ) i ... oferowane pióro NA PEWNO nie nadaje się do 6N ze standardowym ramieniem pomimo zapewnień składanych przez sprzedajacego : po prostu poóro nie zmieści sie do wnęki ramienia, gdyz jest po prostu... za szerokie ( miałem takowe w rękach "na przymiarkę" z zaprzyjaźnionego sklepu ), poza tym nie da sie nawet zamocować ( średnica sworznia jest inna i przy próbie wyłamie się zatrzask w ramieniu ).
Słowem : jeśli sklep - to przy serwosoe, pióro w rękę i przymierzyć. 99% piór dostępnych w sklepach, które ogladałem - na tył do 6N akurat sie nie nadaje.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

nie mozecie sobie poprostu kupić gumy i wymienic w piórze ?? ja tak robie i wszystko jest ok
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Ja tak zrobiłem :) wymieniłem gumę na 33cm :D I pasuje ;) Ale przy końcach gorzej zbiera, bo moja wycieraczka jużtak nie dociska jak powinna, więc będę musiał przyciąć gumę do 28cm :)
Obrazek
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Oryginalne pióro w sklepie przy ASO VW kosztuje ok. 36 zł...
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

ja mam u siebie pioro firmy valeo calkiem ladnie sie sprawuje i kosztowalo ok 20 zloty albo cos kolo tego. dostepne na allegro a czasem tez w sklepach moto.
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

[quote="drago"]ja mam u siebie pioro firmy valeo calkiem ladnie sie sprawuje i kosztowalo ok 20 zloty albo cos kolo tego. dostepne na allegro a czasem tez w sklepach moto.[/quote]

Ale podeszło bez problemu całe pióro, czy przekładałeś gumę od valeo do starego pióra?
Obrazek
M
MICHAL
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MICHAL »

[quote="ko-ma"]Oryginalne pióro w sklepie przy ASO VW kosztuje ok. 36 zł...[/quote]

Dokladnie,Dzwonilem do InterWelmu w Bielsku-Bialej.cena 38zl.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”