[6n2] Kilka problemów 6N2???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mariusz1251491
Newbie
Newbie

[6n2] Kilka problemów 6N2???

Post autor: mariusz1251491 »

Witam!!! Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc proszę o wyrozumiałość a mam kilka problemów z moja Polówka 6N2 2000r. 1.4 o przebiegu 156.256 km. Polo jest u mnie od nowości i ostatnimi czasu zaczęło mi szwankować mi podświetlenie o regulacji nawiewów i nie wiem czy poszedł jakoś bezpiecznik czy padło coś w środku. Następna rzecz to nie działające spryskiwacze tylnej szyby i na końcu oświetlenie w bagażniku. Proszę o pomoc bo to są małe usterki ale bardzo dokuczliwe w codziennym użytkowaniu samochodu. Z góry dziękuje za odpowiedzi
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

mariusz1251491
po pierwsze skorzystaj z szukajki.
Co do podświetlenia regulacji nawiewów to żarówka może nie łączyć. Ustaw środkowe pokrętło w pozycji 2 i delikatnym, ale zdecydowanym ruchem pociągnij do siebie. Możesz np. kombinerkami przez szmatkę. Nie bój się nic nie połamiesz. Następnie weź pęsetę i wyciągnij żaróweczkę. To model T5. Kupisz taką w każdym większym sklepie motoryzacyjnym ewentualnie na allegro. Ja też miałem taki problem, że jak ruszyłem pokrętłem to czasem działała a czasem nie. Wymiana żarówki powinna pomóc.
Co do spryskiwacza to może wypiął Ci się wężyk przy zbiorniku. Stań gdzieś w suchym miejscu, np. parking podziemny i włącz spryskiwacz. Jeżeli będize plama pod autem to mam rację. Ciężko się tam dostać, ale jak nie będziesz mógł to po prostu wykręć zbiornik (chyba trzy plastikowe nakrętki), pociągnij wężyk delikatnie i nałóż na pompkę. Nie pamiętam jak ja to robiłem, ale chyba jakoś tak :D Ewentualnie mógł wypiąć się przy wycieraczce. Musisz zdjąć plastikową pokrywę w klapie. W rączkach są dwie śruby, reszta trzyma się na zatrzaskach. Ciągnij delikatnie, ale zdecydowanie. Jak zdejmiesz to będziesz widział.
Co do podświetlenia bagażnika to żarówka, bezpiecznik albo czujnik przy zamku.
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
l
leoxx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: leoxx »

co do spryskiwacza to spróbuj jeszcze przedmuchac dysze... bo może sie przytkała
Obrazek

Polo Variant 1.9TDI 90KM AHU;
CB Uniden 510xl + Hustler IC-100
m
mariusz1251491
Newbie
Newbie

Post autor: mariusz1251491 »

Witam!!! Żarówkę wyjąłem jutro kupię i powinno grać. Wykręciłem również zbiorniczek z płynem do spryskiwaczy i wężyki oby dwa się trzymają jak chce pryskać na tylną szybę to płynu ubywa ale nigdzie nie ma plamy a nie sądzę żeby przy wycieraczce się wężyk odłączył więc nie wiem co mam teraz zrobić a dyszę przy wycieraczce przedmuchałem. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę pomóżcie bo mnie już do furii doprowadza brak tylnego spryskiwacza na szybę zwłaszcza w taką pogodę ;d
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""mariusz1251491""]a nie sądzę żeby przy wycieraczce się wężyk odłączy[/quote]

mógł się nie odłączyć, ale przetrzeć albo po prostu pęknąć, jeżeli to będzie to, to płyn będzie Tobie ściekał do wnętrza tylnej klapy, a później na zewnątrz przez dolne otwory w klapie, możesz psiknąć i później otworzyć klapę i tam powąchać czy nie czuć płynem,a jak nie tam to gdzieś po drodze, ale to wtedy gdzieś w środku by było czuć tym płynem spod tapicerki
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

[quote=""d4ri0""]W rączkach są dwie śruby, reszta trzyma się na zatrzaskach.[/quote]

Mam w związku z tym takie pytanie: czy to są śruby z łebkami typu torx? Jeśli tak to 5-kątne czy 6-kątne i jakiego rozmiaru? Zaciął mi się zamek w klapie i ze względu na ciasnotę nie mam jak tego podglądnąć a nie chcę kupować śrubokręta żeby się przekonać że nie pasuje. "Sam naprawiam" pod ręką też niestety nie mam bo tam może by to było opisane.
Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

Post autor: Raving-TM »

[quote=""mariusz1251491""]Następna rzecz to nie działające spryskiwacze tylnej szyby i na końcu oświetlenie w bagażniku.[/quote]

Na 99% jest to tzw mikroprzełącznik ( często się przepala ) w wiekszości dobrych sklepów do dostania za ok 30 zł. Nr. katalogowy: 6X0947569

Pozdrawiam
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”