Cyklicznie wzrastające obroty na biegu jałowym

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

u
uszek12
Newbie
Newbie

Cyklicznie wzrastające obroty na biegu jałowym

Post autor: uszek12 »

W moim polo 95r 1,6l, auto niegarażowane, czasem po nocy po odpaleniu na biegu jałowym obroty rosną na chwilę pod 2000 po czym opadają i tak w kółko. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu ( czasem kilkakrotnym) problem ustępuje i wszystko działa normalnie. Macie jakieś koncepcje co do tego co może się dziać? Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Poszukanie na forum nie boli - było wałkowane setki razy.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
u
uszek12
Newbie
Newbie

przejrzałem 25 pierwszych stron i nic na ten temat. Dużo na temat spadających obrotów natomiast.... a to nie to samo. PS. Szukanie może boleć ; ). Pzdr!
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

A poszukaj czegoś o falowaniu obrotów.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
u
uszek12
Newbie
Newbie

To rzeczywiście było. Zdaje się że przeczyszczenie przepustnicy. Dzięki
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Powodzenia!
Jak nie pomoże pisz.

u
uszek12
Newbie
Newbie

Byłem u mechanika. Po wielkim jego rozczarowaniu, że chcę potwierdzenie na auto z dowodem rejestracyjnym, które u niego zostawiam i 1,5h zadzwonił i powiedział, że przeczyścił przepustnicę, ale nie przyjmuje ona nowych nastaw - czyli jest zrypana i trzeba nową. Koszt ze wszystkim 600PLN. Co myślcie? To jego odpowiedz na brak mojego zaufania czy standard który ma prawo się przytrafić..?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Przestaw do innego mechanika. W sumie prosta sprawa, ale jak już mi u wulkanizatora dokręcają koła pneumatem (i tylko nim) - to ja się zawsze spodziewam niespodziewanego po warsztatach samochodowych.

Awatar użytkownika
Szakal
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Szakal »

No mi kiedys tez tak mechanik powiedzial baaa a nawet wiecej za przepustnice z wymianą i nastawieniem,moim problemem byly falujące obroty,ale pojechałem do drugiego i powiedzial przepustnica ok a przyczyną tego jest silnik krokowy i problem byl rozwiązany,pozdr
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Tak to już jest z przepustnicą że ma problemy z adaptacją. Trzeba powalczyć i się uda :)
Mechanik dupa :commando:
Awatar użytkownika
foxmen1
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: foxmen1 »

[quote=""czaja454""]Tak to już jest z przepustnicą że ma problemy z adaptacją. Trzeba powalczyć i się uda :)
Mechanik dupa :commando:[/quote]

Dokładnie są wątki gdzie chłopaki piszą, że adaptacja powiodła się za 5-6 razem. (które silnika mają możliwość samoczynnej adaptacji?)

A mechanik DUPA :grin:
Było... viewtopic.php?f=56&t=11878
Jest Golf IV 1.9TDI 115kucy
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”