Problem? Młody kierowca...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kowsi44
Newbie
Newbie

Problem? Młody kierowca...

Post autor: kowsi44 »

Mam takie pytanko dzisiaj jak wracalem do domu w zwiazku z wyśmienita pogodą i brakiem zimowych opon staralem sie jechac wolno nie powiem czasami sie zakopałem wiec trzeba było troche przypiłowac zeby wyjechac ale do rzezcy juz parkuje pod blokiem i tu nagle w momencie hamowania zapala sie kontrolka cisnienia oleju!! No to gasze silnik i odpalam go jeszcze raz i nic nie ma, ale potem tylko przekrecam kluczyk o jedna pozycje i caly czas sie swieci kontrolka oleju i akumulatora?? Nie ma pojecia czy to dobrze czy nie:(

Licze na pomoc od forumowiczów:)
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Jak podczas jazdy zapala sie kontrolka oleju to jest go za mało albo przepracowany lub zacznij sie bać o silnik lub czujnik uszkodzony.Jak silnik ci nie chodzi to co ci ma ładować więc świeci to samo dotyczy sie kontrolki oleju jak nie chodzi silnik to niema ciśnienia oleju i też ci świeci kontrolka.
I zmień temat na jakiś konkretny.
k
kowsi44
Newbie
Newbie

ok ok dzieki za odpowiedz jestem naprawde mlodym kierowcą i nie wiedzialem tego, ale jesli tylko moge zapytac jeszcze raz?? Jechalem z 10 na godzine i jak zahamowalem to sie wtedy zaswiecila
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Przypuszczam że za mało oleju masz,lub jak pisałem stary przepracowany rzadki olej jak spadną obroty to i ciśnienie spada do zera i świeci należy to sprawdzić bo szkoda silnika.
k
kowsi44
Newbie
Newbie

Dziękuje:)
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

No nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba o to chodziło: "Jeśli zaświeci się kontrolka od oleju należy dodać gazu, a jeśli to nie pomoże niezwłocznie zatrzymać silnik" coś takiego kojaże jak się uczyłem jeździć, w każdym razie kolego klapa w góre i bagnet na broń :blush2: hehe
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Możesz jeszcze poczytać viewtopic.php?f=13&t=12299
Awatar użytkownika
Rafałwzw
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafałwzw »

Pewnie masz mało oleju i jak zachamujesz olej podpłynie do przodu i nie zassie go pompa i się zapali kontrolka albo obroty spadają za nisko i to może byc przyczyną(np membrana w parowniku i przygasa jak bujnie autem bez dodania gazu)
Polo 6n 1.3 ADX 55km 1994 LPG
Seat Leon 1m 1.9tdi ASZ 130km 2004
Bmw e46 318i 1.9 118km 1999 LPG

Światem rządzą trzy żywioły]
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”