Mam takie pytanko dzisiaj jak wracalem do domu w zwiazku z wyśmienita pogodą i brakiem zimowych opon staralem sie jechac wolno nie powiem czasami sie zakopałem wiec trzeba było troche przypiłowac zeby wyjechac ale do rzezcy juz parkuje pod blokiem i tu nagle w momencie hamowania zapala sie kontrolka cisnienia oleju!! No to gasze silnik i odpalam go jeszcze raz i nic nie ma, ale potem tylko przekrecam kluczyk o jedna pozycje i caly czas sie swieci kontrolka oleju i akumulatora?? Nie ma pojecia czy to dobrze czy nie:(
Jak podczas jazdy zapala sie kontrolka oleju to jest go za mało albo przepracowany lub zacznij sie bać o silnik lub czujnik uszkodzony.Jak silnik ci nie chodzi to co ci ma ładować więc świeci to samo dotyczy sie kontrolki oleju jak nie chodzi silnik to niema ciśnienia oleju i też ci świeci kontrolka.
I zmień temat na jakiś konkretny.
ok ok dzieki za odpowiedz jestem naprawde mlodym kierowcą i nie wiedzialem tego, ale jesli tylko moge zapytac jeszcze raz?? Jechalem z 10 na godzine i jak zahamowalem to sie wtedy zaswiecila
Przypuszczam że za mało oleju masz,lub jak pisałem stary przepracowany rzadki olej jak spadną obroty to i ciśnienie spada do zera i świeci należy to sprawdzić bo szkoda silnika.
No nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba o to chodziło: "Jeśli zaświeci się kontrolka od oleju należy dodać gazu, a jeśli to nie pomoże niezwłocznie zatrzymać silnik" coś takiego kojaże jak się uczyłem jeździć, w każdym razie kolego klapa w góre i bagnet na broń :blush2: hehe
Pewnie masz mało oleju i jak zachamujesz olej podpłynie do przodu i nie zassie go pompa i się zapali kontrolka albo obroty spadają za nisko i to może byc przyczyną(np membrana w parowniku i przygasa jak bujnie autem bez dodania gazu)
Polo 6n 1.3 ADX 55km 1994 LPG Seat Leon 1m 1.9tdi ASZ 130km 2004 Bmw e46 318i 1.9 118km 1999 LPG