To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość

Jak w tytule polo jest głośne podczas jazdy. Dźwięk wydobywa się z silnika, niestety dokładnie nie wiem skąd bo jestem w tych tematach zielony jak szczypiorek

Na postoju nie ważne czy zimny czy ciepły nie wydaje takich odgłosów nawet przy większych obrotach. Jak wrzucę na luz przy prędkości 80km/h to też robi się zdecydowanie ciszej, tak normalniej, więc problem występuje tylko jak jadę na biegu niezależnie który to bieg.
Trochę poczytałem na forum i raczej wykluczam skrzynię, zawieszenie czy tłumik. Może coś z popychaczami ?? , bo z tym się zetknąłem wcześniej w innym aucie, ale wydaje mi się, że mają one bardziej "precyzyjny" dźwięk i mniej przypominają tłuczenie.
Jeżdżę już z tym 4 m-ce (czyli od momentu jak go kupiłem) i zastanawiam się czy można na tym pojeździć bezpiecznie do wiosny, bo wtedy łatwiej będzie się za to zabrać

Auto przyjechało z Niemiec i nic niestety o nim nie wiem. Jak na razie też nic przy nim niestety nie robiłem nawet oleju, pasków itp, tylko wlałem płyn do spryskiwaczy

Silnik 1.0, przebieg 120tys.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam