Witam. Chcialbym sie Was poradzi drodzy forumowicce jak moge latwo i niezbyt duzym kosztem podniesc moc w mojej polowce. A wiec posiadam w niej silnik NZ 1.3 55km na wielopunkcie i szykuje ja na KJS-y no i troche ubolewam nad niska moca a narazie nie zanosi sie na inny silnik gdyz ten jest jeszcze w miare dobrej kondycji:D. Wiec piszcie i doradzajcie jak to moge zrobic zeby moje polo poczula sie mocniejsze:):). Dzieki i pozdrowka.
Hmm jedno mi nie pasuje - Czy faktycznie silnik NZ byl na wielopunktowym wtrysku czy na monowtrysku? wg mnie wersja 75konna miala oznaczenie 3F i miala pelny wtrysk.
Wiec moze najprosciej od tego zaczac?
poza tym pewnie mozna splanowac glowice, tzw porting glowicy, odlezenie kola zamachowego - jesli sie pomylilem - prosze mnie poprawic ;p
Wiec mowisz ze moj silnik moze miec 75km?? Wczesniej dostalem info ze to jest NZ 55km. Moze sprawdz jak mozesz moj post o oznaczeniach silnika i tam jest umieszczone zdjecie mojego silnika i moze mi powiesz jaki to silnik bo ja do konca nieweim :-(
[quote=""Marko""]Wiec mowisz ze moj silnik moze miec 75km?? Wczesniej dostalem info ze to jest NZ 55km. Moze sprawdz jak mozesz moj post o oznaczeniach silnika i tam jest umieszczone zdjecie mojego silnika i moze mi powiesz jaki to silnik bo ja do konca nieweim :-([/quote]
I dobre dostałeś info. NZ ma 55 KM.
A do wiadomości Makumba silnik NZ był faktycznie na wielopunkcie i nadal jest na wielopunkcie tak samo jak 3F.
Dwa podwójne gaźniory albo cztery z moto. Ale tanio nie będzie i ciężko to zestroić. Jak szykujesz na KJSy przeprowadź odchudzanie wnętrza zyskasz najtaniej na dynamice. U mnie 1.3 ADX po wybebeszeniu max wnętrza juz odczuwalnie się lepiej zbierał. Najlepiej (relacja koszty/efekt) niestety jest jednak zmienić silnik.
Jeśli chcesz mieć 75km to wrzuc głowice, walek rozrządu, wtryski i komputer z 3f nie pamiętam czym jeszcze się różnią silniki nz i 3f . Jeśli trochę głowice obrobisz to będziesz mieć jeszcze więcej kucy
No to jeszcze zmienić wiązkę elektryczną. Akurat to mały problem wypiac na kostkach tylko wiązkę silnika. Dla tego nie lubię elektroniki w silniku. Gaznik, aparat zapłonowy na przerywaczu ijazda
Była jeszcze mowa o 4 gaźnikach motocyklowych, a z tego co wiem (kumple motocykliści) to najlepsze są firmy Mikuni. Ale wracając do tematu, za dużo nie zdziałasz pod względem mechanicznym z tym silnikiem, bo jeżeli policzysz koszty gaźników (regeneracja, dysze odpowiednie do twojego silnika, montaż i strojenie), sportowy wałek, obróbka głowicy, układ wydechowy (przydał by się mniej restrykcyjny) i dolot ze stożkiem, to wyjdzie to drożej niż Swap na mocniejszą jednostkę, więc gra nie warta świeczki. Policz czy nie było by ci lepiej przeznaczyć te pieniądze na G40 lub jakieś 1.8 od Golfa mk.II.!
A poza tym to nie jest tak pierdnąć w bambus z dużą mocą, bo jak się rozpędzisz to musisz się zatrzymać i utrzymać na drodze.
Było : \'85 Polo 86c NZ + Gaźnik
Nadal w rodzinie : \'97 Polo 6n AEE
Jest : \'94 Audi 80 B4 Avant 1Z
"Brudny czołg to hańba dla batalionu\'\' -Napis na brudnym dostawczaku-