zimny silnik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
darek24e
Newbie
Newbie

zimny silnik

Post autor: darek24e »

witam
problem jest tego rodzaju gdy silnik jest zimny to jest bardzo zamulony gdy się nagrzeje jest wszystko ok .ostatnio wymieniałem sondę i było wszystko ok. czy przyczyną może być katalizator?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

różnie może być z tym katalizatorem, widzialem kata z golfa co mial przejechane 260 tyś i był prześwit nic nie muliło,
ja ze swojej poli niedawno wyciąłem kata przy 148 tyś i też był w idealnym stanie...
możesz spróbować wywalać kata ale nie ma gwarancji żadnej że to coś pomoże,
na ssaniu jak chodzi czyli niedogrzany to powinien mieć lepszego kopa bo ma większą dawkę, ale to tylko teoria, różnie to bywa, jak podepniesz auto pod Vaga to zobaczysz ewentualnie co nie gra, tak to możemy wróżyć dalej z fusów...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

co daje wycięcie katalizatora? czego moge sie obawiac (prócz policji) lub czego spodziewać ? autko chodzi dobrze nie narzekam ale czy to mu coś pomoże jak go wytne?
Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

Po wywaleniu katalizatora wiadomo masz lepszy przelot auto szybciej wydala spaliny wiec jest żwawsze,ale i tez głosniej chodzi.
RUMAK
d
darek24e
Newbie
Newbie

wyrzucę kata zobaczę jakie będą efekty.
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""lukasz6oo""]szybciej wydala spaliny wiec jest żwawsze[/quote]
:rotfl:

jasne :beg: prosze cie,jak zrobisz wyliczony pełen przelot to z pewnoscia tak bedzie,
praktycznie nie odczujesz roznicy poza satysfakcja własna, ze masz głosniejszy wydech ;)
choc uszkodzony kat moze naprawde przeszkadzac silnikowi,wyciecie go powinno pomoc jezeli jest cos z nim nie tak
ja osobiscie mam kata wywalonego ponad rok temu i na poczatku rzeczywiscie jest zludzenie ze lepiej idzie,ale to tylko złudzenie,dzwiek za to jest nie do porownania ;)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zgadzam się z przedmówcą, zwykłe wywalenie kata poprawia tylko dźwięk wydechu który jest bardziej metaliczny i głośniejszy, na pewno atrakcyjniejszy od tego z katem...
całkiem podobny efekt co założenie stożka czy z jakimkolwiek dolotem czy na przepustnicy to tylko dźwięk się poprawia, jest buczący basowo i słychać zasysanie powietrza poza tym auto muł jak cholera,
co do przyrostu mocy po wycięciu to nie ma się co spodziewać, ja zostawiłem oryginalną puszkę po katalizatorze, wyciąłem go bo kat działa przez max 90 tyś także 1 kg mniej i jest OK. :D
Bez profesjonalnego zestrojenia tego wszystkiego tzn wydechu jak i dolotu w większości przypadków można tylko pogorszyć osiągi.
Już to przerabiałem i niestety to prawda. :bye: :beach:
civic r18a2/407 1,6 HDi
d
darek24e
Newbie
Newbie

w końcu wywaliłem kata i bardziej to on działa na psychikę a nie na zwinność .trochę głośniejszy poza tym bez zmian.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”