[6n2] Problem z odpalaniem po dłuzszym postoju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] Problem z odpalaniem po dłuzszym postoju

Post autor: stillo »

witam,
Mam wielki problem a mianowicie chodzi o odpalenie samochodu gdy jest wilgotno(pada, mgła) i jak jest zimno a samochód dłużej postoi.
Przy probie odpalenia słychać jak rozrusznik kręci i nagle takie "trrrrrrr" i momentalnie rozrusznik przestaje kręcić, musze wyłaczyć zapłon i znowu próbować odpalać.
Co dziwne, jak juz odpale samochód, przejade pare km to poźniej za każdym razem odpala bez problemu.

Co to moze być?

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Lukart
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Lukart »

Bendiks w rozruszniku się ślizga. Miałem dokładnie to samo w poprzednim samochodzie. Póki co dzieję się tak przy większej wilgotności powietrza. Na twoim miejscu jednak nie czekałbym z naprawą, aż siądzie całkiem. Mnie czasami odpalanie auta zajmowało 10 min. Trauma i koszmar totalny :banghead:. Z tego co wiem, są to małe koszty, a naprawa nie wymaga wymiany całego rozrusznika (sam bendiks).
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KnightRider »

Ja też mam taki sam problem :banghead: Dzis pod praca kreciłem go 2 razy zeby odpalil i dopiero za 3 razem sie zlitował i odpalił. I do tego jak wracałem zaczeła mrugać kontrolka swiec żarowych :evil: Napoczatku myslalem że to wina starego akumulatora ale teraz już zgłupiałem. Może problemy z rozruchem to też wina świec??
Co mam zrobić żeby rozwiązać ten problemu?? Co radzicie??
Tam gdzie zaczyna się Pruszków, kończą się Reguły.
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

wymiana Bendixa, czyszczenie szczotek + wymiana tulejki rozwiazala problem.Auto odpala bez problemu.
Obrazek
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

Ja naładowałem aku i narazie odpukać nie mam problemu :-D Ale jak odpalam to bendix wydaje wlasnie dziwny dzwiek jak by sie ślizgał. Stillo myślisz, że u mnie też należy wienić?? Ile to kosztuje konkretnie??
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

u mnie problem polegal na tym, ze jak bylo wilgotno albo dosc zimno to rozrusznik zaczynal krecic i nagle cos w nim przeskakiwalo i robil takie "trrrrr", auto zwykle za 2gim razem odpalalo bez problemu ale ostatnio coraz wiecej czasu musialem poswiecac na odpalenie, za 3-5 razem odpalalo.

koszt 200zl-bendiks,tulejki,szczotki i chyba lozyska w rozruszniku

Teraz odpala od "strzalu".
Obrazek
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za info :bow: Jak będzie z moim gorzej to na pewno zasugeruje to co napisałem mechanizatorowi :) Tym bardziej to cenna sugestia bo mamy ten sam silnik :grin:
Awatar użytkownika
Buszmenek
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Buszmenek »

Dzisiaj zjechałem z małej trasy no i mam problem.
Przekręcam kluczyk i nic rozrusznik umarł całkowicie słyszę tylko taki trzask jak by zwarcie na kabelkach było i to wszystko. Nie wiem co mogło się uszkodzić jutro podepnę go pod komputer może coś z czytam.
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

Post autor: Dj.MaX »

Dołączę sie do tematu bo mam taki problemik silnik benzyna 1.4. Włączam zapłon, chce odpalać a tu kompletnie nic sie nie dzieje, kontrolki nie gasną, rozrusznik nawet nie wyda żadnego dźwięku...
Czy to ewidentnie kostka stacyjki? jaką i gdzie kupić? nie trzeba wtedy zmieniać kluczyków?
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

Zauważyłem jeszcze, że gdy po przekręceniu stacyjki gaśnie włącznik świateł co powinno wskazywać ze kostka stacyjki jest ok? czego jeszcze szukać
Awatar użytkownika
krzysiekkrgu
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzysiekkrgu »

Weźcie klucz do kół i uderzcie w rozrusznik;D na 99% pomoże;) rozrusznik sie zawiesił;) jesli problem bedzie sie powtarzał to do wymiany szczotki i czyszczenie;) koszt jakies 60 zł;) pozdro;)
Gaz i do przodu>>>>>>

Obrazek
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

hmm ale nie ma tego typowego puknięcia bendiksu, jest po-prostu całkowita cisza, nawet kontrolki nie przygasają.... To na pewno wygląda na zawieszenie sie rozrusznika?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysiekkrgu
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzysiekkrgu »

walnij w rozrusznik czyms to sie przekonasz czy to on czy też musisz szukać dalej;) powodzenia;)
Gaz i do przodu>>>>>>

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”