kolektor ssacy polocy

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

kolektor ssacy polocy

Post autor: ko zack »

witajcie. mam polo 1.4 aex z pełnym wtryskiem ale po zalozeniu filtra stozkowego dzieja sie 2 dziwne (?) rzeczy.

1. w samochodzie po 10 min jazdy zaczyna smierdziec benzyna z nawiewu.

2. pojawily sie dziwne stuki w kolektorze ssacym. pozatym jak mu przygazuje na ulicy powiedzmy na drugim biegu i puszcze gaz to pojawiaja sie dziwne stuki z okolic kolektora.

czy rozbieral ktos kolektor ssacy ? jest duzo zabawy ? co ewentualnie przygotowac

z góry dzieki za odp
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

A z odmą co zrobił? Śmierdzenie to od niej jeśli jest puszczona w powietrze, a co do stuków to nie mam pojecia
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Najlepiej będzie jak zrobisz foto i wrzucisz, zobaczymy jak masz ten stożek zamontowany i może cos poradzimy.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Zapłonu nie dotykałes ? Bo stuki to moga byc nie bezpieczne odglosy spalania stukowego. Dales stozek i moze masz za uboga mieszanke juz ...
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

zdjecie jest. to zdjecie rl mojego autka

Obrazek

-swiece wyminione na NGK.
-kable wymienione na BOSH
-aparat zaplonowy jest nowy.

bylem na komputerze i nie bylo bledów. sonda wskazywala odpowiednia jakosc mieszanki tak powiedzial.

w kolektorze ssacym sa ewidętne stuki.

chce go rozebrac i przeczyscic. boje sie puzniej adaptacji przepustnicy bo nie umiem tego zrobic.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

u ciebie wąż odmy sobie stoi w powietrzu także masz tu winowajcę, kup 1m węża w sklepie budowlanym i podepnij go pod odmę, wyprowadź go w przód samochodu tam gdzie zbiornik oparów i wywal na dół nie powinno już śmierdzieć.
Co do stożka tak umiejscowionego to zasysa on większość gorącego powietrza z silnika także powinieneś odczuć spadek mocy i mulenie, spróbuj go odgrodzić od komory silnika i dać mu zimniejsze powietrze, byle nie centralnie na wiatr bo cały syf zassa,
stożek powinien też być umocowany nieruchomo tak aby nawet nie wpadał w drgania bo znów nim trzepie i silnik żre syf i pył.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

skoro obajaw wystapił po montazu stozka to raczej przez to kolektor sie nie popsuł

[quote=""paroof""]w samochodzie po 10 min jazdy zaczyna smierdziec benzyna z nawiewu.
[/quote]
smierdzi olej od odmy, musisz sobe waz dorobic i puscic gdzie na dol ;)
filtr jakiej masz firmy :?:
markowy czy made in charaszo :?:
załoz spowrotem org puszke i załoz stozek na koniec rury,sprawdz co sie bedzie działo,jezeli nadal nie pomoze to załoz org filtr bo widocznie z tym jest cos nie tak.podobny obajaw jest jak całkowicie zdejmniesz filtr
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

chcecie powiedziec ze od zlego filtra wali mi cos w kolektorze ssacym ? mulenia auta nie odczówa powiem wiecej . jezdzi lepiej orginalny filtrze. grodzia od filtra juz sie robi tagrze bedzie na dniach :)

poleciacie zmienic stożek ? na jaki ?
ten filtr kupilem w sklepie za jakies 45 zł.

ale jeszcze jedno. chyba nik mi nie wmówi ze przez zly stożek wsroslo spalanie z 8 litrów (ciezka noga) do prawie 15 !! o.O tak tak takie spalanie odnotowalem. jestem tym faktem przerazony.

filterek do odmy mam i węzyk tagrze w planach pociagnac mam :)

pozostaje niewyjasniona sprawa walenia w kolektorze i spalania..
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""paroof""]spalanie z 8 litrów (ciezka noga) do prawie 15 [/quote]
dolot musi byc policzony a to ze masz jakies czajna gownienko sprawe zalatwiło,zawsze przy stozku spalanie wzrasta a ze ten jest jakis tani i niespełnia w ogole swojej roli to jeszcze pali jak smok ;)
załoz normalny filtr bo oprocz wygladu i wiekszego spalania takim cudem niewiele osiagniesz
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

hum zajade jutro i zobacze czy bedzie okazja kupic jakis inny stożek firmowy. skoro juz dolot zrobilem to stozek zostanie ale kupie lepszy taki któryspełni swoja funkcje :)jezeli nie uda mi sie kupic stożka jakiegos dobrego to zaloze stary filtr.

a stukanie w kolektorze ?
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Paroof filterka na odme nie zakładaj, idzie zima a wtedy taki filterek robi się bardzo niebezpieczny (przerabiałem, skonczyło się na wypluciu 1.5L oleju przez bagnet). Para z odmy idzie na filterek, bawełna namaka a potem zamarza i mamy korek. Tak naprawdę nie wiem po co jest taki filterek, ze niby co on ma filtrować? jak odma wypycha a nie wsysa powietrze.
Ja po zamontowaniu stozka większego spalania nie zauwazyłem, a jesli nawet to może do 1L ale to efekt raczej tego że człowiek częsciej dusi podłogę żeby stożek się wydarł ;).
rat4 piszesz o wibrowaniu stożka i wytrzepywaniu syfu do silnika...a fabryczny filtr to jak jest zamontowany? Na sztywno prosto na przepustnicy do tego nasączona olejkiem bawełna raczej oblepia się pyłem a nie go rozsiewa.
Kup coś markowego K&N lub Simote. Goła Simota kosztuje jakieś 80zł, K&N ze 130zł
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jak chcesz to mam do sprzedania stożek z zestawu K&N 57i I generacji, dedykowany do 6N
tu jest opis:
viewtopic.php?f=6&t=6214&hilit=K%26N+57i
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

przepustnic przeczyszczona.

przy okazji przekladania tlumika zauwarzylem ze wylatuje z łączenia ciecz
bylo to paliwo. nie wiem w jaki sposób ale bylo

ma to pewnie zwiazek z kolosalnym zuzyciem paliwa ale nie wiem czemu !

ma ktos jakies logiczne wytlumaczenie ?

dolot przereperowany juz jest oki. bede mial foto to zamieszcze :)
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Paliwo sie powinno cale spalic, a jak nie do dopalic w wydechu. Jesli Ci wzroslo spalanie, to sparawdz sonde lambda, moze to po prostu zbieg okolicznosci, ze akurat jak zmieniles dolot to padla sonda.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

chce wymienic sonde oraz czujnik temp. jakiej firmy sonde polecacie do polo ? droga taka zabawka ?
Zablokowany

Wróć do „100 technicznych pytań do...”