Temperatura silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
Lenny
Newbie
Newbie

Temperatura silnika

Post autor: Lenny »

Witam

Zastanawia mnie coś odnośnie temperatury silnika: mogę przejechać nawet spory kawałek, a temperatura silnika nie osiągnie 90 stopni. W ogóle bardzo wolno się nagrzewa, ale z odpalaniem nie mam problemu (świece żarowe działają jak trzeba i poniżej 70 stopni są załączane, powyżej nie). Mam też wrażenie, że wentylator działał może raz jak się zatrzymałem, ale w jeździe go nie słyszałem. Jak silnik się nagrzeje, to wskazówka temperatury stoi na 90stopniach i ani drgnie dalej. "Ssanie" wyłącza się normalnie, po paru minutach jazdy, więc silnik chłodny nie jest za długo. Do tego dodam, ze kretyn który jeździł wcześniej moim autem, to nalał za dużo płynu chłodniczego -- nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale cóż ;P. Walnięty termostat czy jestem przewrażliwiony :>?
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""Lenny""]Walnięty termostat czy jestem przewrażliwiony :>?[/quote]

moze byc termostat badz czujnik temperatury
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

diesel z reguly dlugo sie nagrzewa, u mnie po ok 7 km lapie 90 stopni wiec zastanawiam sie czy jakiejs tektury nie wsadzic przed grila.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
S
Smoczek8
Newbie
Newbie

Post autor: Smoczek8 »

Na mój gust masz walniety teromostat. Ja swego czasu tez długo tak jezdziłęm z niedogrznym silnikiem wszyscy mowili ze to diesel długo sie nagrzewa i tak dalej a po wymianie polówka ma 90 stopni po około 3 km oczywiscie przy temp powietrza takiej jak teraz czyli około 5 stopni.

[quote=""suhhar""]diesel z reguly dlugo sie nagrzewa, u mnie po ok 7 km lapie 90 stopni wiec zastanawiam sie czy jakiejs tektury nie wsadzic przed grila.[/quote]

suhhar na Twoim miejscu tez sprawdziłbym termostat. moze nie jest on całkiem do bani ale moze poprostu z biegiem lat ciut za szybko sie otwiera.
Ja np przeprowadziłęm eksperyment :D i moj stary termostat zaczynał sie otwierac juz około 72stopni( i jak tu sie dziwic ze nie mogł sie zagrzac) nowy tez sprawdziłęm z ciekawosc: :-D no i zaczyna sie otwierac tak jak podaj to jest około 89 stopni :) to tyle mojego wywodu :)
jak zmieniacie to podobno najlepszy jest firmy wahlera co do innych to nie wiem boja odrazu ten załozyłem i jak pisałęm wczesnije narazie nie narzekam :)
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

to dziwne też mam diesla 3 tyg temu wymienilem termostat i kruciec (wahler) króciec no name i też musze przejechać z 6km drogi żeby dobic do 90stopni na 5 biegu jadąc 80-100km/h i co wy na to ?
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

panowie bez jaj,troche sie pogoda zmienila wiec i auto sie chwile nagrzewa dłuzej
u mnie po ok 4 km jest juz silnik nagrzany przynajmnie j tyak pokazuje wskaznik,wykrec termostat i sprawdz czy sie otwiera i bedzie po temacie
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

u mnie też po +/- 5 km się nagrzewa, trzeba sprawdzić też ten trójnik z doprowadzaniem powietrza, jeśli gródź jest zablokowana na zimne powietrze no to tu może być przyczyna, u mnie nie ma sprężynki z termicznym regulatorem i położenie reguluję manualnie, w zimie daję 3/4 otwarte gorące, a w lecie tylko na zimne, to samo jest w niektórych samochodach, taka wajcha WINTER/SUMMER np. w tico
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Panowie nie shizujcie, bo to całkiem normalny objaw.
Czym niższa temperatura otoczenia tym dłuższy czas nagrzewania silnika !
Silnik AEF przy 25'C otoczenia nagrzewa się po przejechaniu około 5km, dystans ten zmienia się w zależności od tego, jak kto depta po gazie.

Temat był już przerabiany:
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =13&t=7118

Jeżeli podejrzewacie, że jest z termostatem coś nie tak - sprawdzić w wodzie z termometrem czy termostat zachowuje się według opisu.
Charakterystyka termostatów w 6N1
Obrazek
Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Post autor: lionheart198 »

W moim przypadku są wachania normalna jazda 70 stopni korek 90 i tak w kółko :P
Gdzie znajduje sie termostat w polo 1.9D AEF?
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

chyba tak jak u mnie na dole z bloku silnika wychodzi takie plastikowe kolanko i tam siedzi termostat, dostep przesrany bez kanału chyba nie da rady tego wymienć.
Obrazek

Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Świetnie zatem jutro biorę się za robotę ja kupiłem firmy Gates nie mieli Wahler-a. Trzba spuszczac płyn? jakieś dodakowe rady nim zabiorę się za to?
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

no plyn trzeba spuscic bo jak odkrecisz to gniazdo termostatu i go wyciagniesz to ci chlupnie plyn wiec lepiej go złap ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Chyba cały płyn nie spłynie gdzies czytałem na forum ale nie pamietam dokladnie a mam tylko baniak 5l i zastanawiam się czy styknie. :)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

spokojnie styknie ja spuszczalem plyn to moze zlecialo ze 3-4 litry a odkrecalem wszystkie weze.
Obrazek

a
azot85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: azot85 »

Kod: Zaznacz cały

Termostat środka chłodzącego
WAHLER
3143.87D
indeks: WA3143.87D 
Cena brutto: 107,45 zł
opis : WAHLER 032 121 110 B/P termostat VW Bora,Golf IV
1.4-1.6 16V 00/02-
Czy to mi styknie czy jeszcze będe musiał coś dokupić tzn. korpus ??
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”