Osłona silnika - ?!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kruszan
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Osłona silnika - ?!

Post autor: kruszan »

Witam,

mam zapytanie odnośnie osłony pod silnikiem, podejrzewam, że w naszych meserszmitach fabrycznie tego nie było, ale może montował to ktoś? ewentualnie może polecić jakąś, która pasuje?!

ewentualnie jakieś połowiczne po prawej i lewej stronie jeśli całościowej by nie było, ale jakieś inne dobre sposoby zabezpieczenia spodu silnika, wiadomo idzie zima, więc sól, piasek i inne ustrojstwa odbiją piętno kolejnego sezonu czy to na samym silniku czy na paskach, elementach gumowych itp...

pozdrawiam
VW Polo 86c2f steiheck 1.4D 1994, rakieta :P
Awatar użytkownika
dru8d
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dru8d »

Mam wrażenie, że nawet nie postarałeś się poszukać czegokolwiek na ten temat - a powtarza się on wyjątkowo cyklicznie :acute: . Ostatnio sam nawet szukałem i te osłony są cały czas dostępne na Allegro co najmniej od roku, a może i dłużej. Wiadomo, że taka osłona to dobra rzecz. Sam jej nie mam, ale domyślam się, że jest odrobinę ciszej, trochę szybciej nagrzewa się silnik i dodatkowo woda i inne brudy nie wlatują tam gdzie nie powinny. Co do kwestii montażu to poszukaj bo jakiś czas temu jeden z kolegów bardzo fajnie to wszystko opisał.

a tutaj masz linka do aukcji
VW Polo Fox Style 86C/2F (Steilheck), rocznik: 1994, silnik 1.05i, kolor: Classic Green Perl LC6U, audio: Pioneer DEH-4000 UB ( 2 + sub)
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

kruszan
byly fabrycznie ,ale tylko w dieselach , ito nie we wszystkich , dlatego mocowania nie pasuja i nalezy przerobic 3 mocowanie te od skrzyni biegow
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
dru8d
Raczkujący
Raczkujący

[quote="alienek"]kruszan
byly fabrycznie ,ale tylko w dieselach , ito nie we wszystkich , dlatego mocowania nie pasuja i nalezy przerobic 3 mocowanie te od skrzyni biegow[/quote]

Dobrze by było gdyby ktoś sporządził takiego manuala - krok po kroku wraz ze zdjęciami i wrzucił do odpowiedniego działu. Dla potomnych ;P.
VW Polo Fox Style 86C/2F (Steilheck), rocznik: 1994, silnik 1.05i, kolor: Classic Green Perl LC6U, audio: Pioneer DEH-4000 UB ( 2 + sub)
k
kruszan
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote="dru8d"]Mam wrażenie, że nawet nie postarałeś się poszukać czegokolwiek na ten temat[/quote]

No kilku godzin nie poświęciłem ale szukałem na pewno, na naszym forum i w googlach, były wątki ale do nowszych poli, tak samo jak na allegro, (szczerze powiem, że ta, którą znalazłeś mi umknęła :P) a innych nie widziałem, jest dużo ale nie takich jak potrzebujemy (oczywiście do mojego rocznika i modelu...) Dzięki za linka :-)

[quote="alienek"]mocowania nie pasuja i nalezy przerobic 3 mocowanie te od skrzyni biegow[/quote]

tzn tylko 3 nie pasują od skrzyni, a reszta jest w porządku?!

Masz może coś takiego u siebie?

A manual by się przydał na pewno, ale chyba się skusze na takie coś, 70zł nie zabije a na pewno coś fajnego z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

Post autor: Tabakuss »

O kurdę, super opcja z tymi osłonami. Też myślałem, żeby czymś osłonić silnik i wnętrze komory a to jest suuuper :yu: jak ktoś zdecyduje się na to to niech da znać co z tego wyszło, czy dużo rzeźby to kosztowało
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

ja jeszcze nie mam ,ale na początku listopada sobie taka sprawie ..bo moj dieselek sie szybko ochladza .. z tym tutkiem to moge zrobic jak bede zakladal ,ale tak jak mowie napewno sa rozne mocowania .. bo na starym forum ktos montowal i mial z tym problem i bylo to przy silniku benzynowym .. a jak powszechnie wiadomo komory silnika nieznacznie sie roznia dla benzyny i ropy .. podobnie jest z coupe i steilheck
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

[quote="alienek"]a jak powszechnie wiadomo komory silnika nieznacznie sie roznia dla benzyny i ropy .. podobnie jest z coupe i steilheck
[/quote]

Czym się różnią ?
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

mocowaniami silnika i skrzyni , bylo to dokladnie opisane na starym forum ,ale neistety juz go niema :/
Obrazek
R
Romuss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Romuss »

Witam..Hmm..Moja Polówka jak kupiłem to miała osłonę silnika jakby fabrycznie montowaną.Tyle że wymagała połatania,co mozolnie poczynilem i teraz sie zastanawiam czy ją montować.Ale wg tutejszych sugestii trzeba bedzie to zrobić.W międzyczasie na allegro widziałem takie orginalne osłony..Ale czy ona wygłusza silnik,to bym się zastanawiał.Do wygłuszania to raczej ten filc pod maską..
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

zadaniem tej osolny jest trzymanie ciepelka w komorze ( dlatego w dieselach bylo fabrycznie montowane) ,oraz ochrona przed warunkami zewnętrznymi , kwestia wygluszenia zepchnieta jest na dalszy plan .. ale slyszlem diesela z oslona i mojego (bez) i roznica jest spora :) ,więc chyba warto :)
Obrazek
k
kruszan
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote="dru8d"]a tutaj masz linka do aukcji[/quote]

zły news, dostałem odpowiedz od sprzedającego

do mojego więc i naszego auta nie posiada on osłon w cale ;/ Tak więc najlepiej gdyby ktoś znalazł gdzieś niedaleko sprzedającego i np przymierzył, bo nie wiem czy kwestia była by jedynie przerobienia&dorobienia mocowań, czy całkowicie ona nie pasuje ?!

przed zimą chciałbym to zrobić :-)
Awatar użytkownika
dru8d
Raczkujący
Raczkujący

[quote="kruszan"]zły news, dostałem odpowiedz od sprzedającego

do mojego więc i naszego auta nie posiada on osłon w cale ;/ Tak więc najlepiej gdyby ktoś znalazł gdzieś niedaleko sprzedającego i np przymierzył, bo nie wiem czy kwestia była by jedynie przerobienia&dorobienia mocowań, czy całkowicie ona nie pasuje ?![/quote]

Mam rozumieć, że ta osłona nie pasuje do żadnego Polo 86c/2F??? To ja czegoś nie rozumiem. W takim razie po co ta aukcja? Kolejny co sprzedaje coś czego nie ma?
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

to jest ori oslona http://www.fothost.pl/upload/09/28/23f5a3a1.jpg , a to ta z aukcji http://allegro.pl/item779108027_oslona_ ... kazja.html .. jak widac roznia sie mocowaniem od strony skrzyni , a ten sprzedawca sam niewieco sprzedaje i tyle ,w tamtym roku byl ten sam problem :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

Post autor: Tabakuss »

To tylko po co umieszcza informację, że do polo wszystkich do 93? :? i weź tu człowieku upatrz sobie coś fajnego...
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”