Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
Objawy
Szarpanie, nierówne przyspieszanie, trudność utrzymania stałych obrotów... np. jechanie na 4 biegu ze stałą prędkością 80km/h sprawia problemy; odczuwalne jest poszarpywanie... przy przyspieszaniu i zwalnianiu nie jest to takie odczuwalne; no i przede wszystkim błąd wykazywany na VAGu :
00515 Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
16-10 Signal Outside Specifications Intermittent
...mimo odczytywania błędów przy pracującym silniku. Pojawienie się tego błędu przy wyłączonym silniku jest czymś normalnym; po uruchomieniu silnika błąd ten powinien automatycznie zniknąć z tabeli wykrywanych błędów.
Temat dotyczy silnika benzynowegoPolo: 6N 1.9D
Ja mam podobnie, ale tylko na zimnym silniku, szczegolnie ostatnio jak sie zimniej na dworze zrobilo, wczesniej tego nie zauwazalem. Dopoki sie nie rozgrzeje to potrafi troche lekko poszarpac, na obrotomierzu w zasadzie nawet tego nie widac, ale jest wyczuwalne. Jak juz sie rozgrzeje to jest wszystko ok i spokojnie moge sie dwójka turlac bez gazu wcisnietego nawet i jest plynnie. Czy w takim przypadku przyczyny moga byc te same?
No to jest i dobra, i zla wiadomosc. Dobra, bo nie bedzie dodatkowych kosztow, zla bo to troche denerwuje. Niby to tylko kilka pierwszych kilometrow, ale wiekszosc jezdze do pracy, gdzie mam wlasnie kilka kilometrow, wiec tak do polowy drogi jak sie turlam w korku to lekko szarpie. No, ale skoro ten typ tak ma...Jeżeli masz silnik jak w opisie to jest to normalan praca dizla jak jest zimny.