[9n] Paląca sie stale zółta kontrolka...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
StRz3cHu
Newbie
Newbie

[9n] Paląca sie stale zółta kontrolka...

Post autor: StRz3cHu »

Witam, pali mi sie caly czas pomaranczowa kontrolka i nie mam pojecia co ona oznacza...
Jest to kontrolka z 4tego rzedu, na miejcu 3cim- kólko z 3 po kazdej stronie kropkami
Obrazek
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

zużyte klocki hamulcowe. Ewentualnie wtyczki przy czujnikach <zamontowanych w klockach> nie łączą.
Awatar użytkownika
StRz3cHu
Newbie
Newbie

No ze zuzyte to jest baaaardzo mozliwe, a czy to moze tez nie wina tarcz? Bo jak hamuje to strasznie drzy caly samochod, wali kierownica...
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jak hamujesz i kierownica się trzęsie w obie strony to możliwe że masz tarcze zakrzywione i podczas hamowania wpada wszystko w wibracje, możliwe że kiedyś wjechałeś do kałuży z rozgrzanymi hamulcami i różnica temperatur spowodowała wygięcie tarcz, zrobiły się banany i przy hamowaniu są takie wibracje, zmień sobie tarcze z kocami i powinno pomóc.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

albo zmieniałeś klocki hamulcowe, albo ktoś wcześniej zmieniał i tak hamował na nowych klockach, że tarcze się przegrzały i zostawił auto żeby ostygły co jest największym błędem :agresyw:

tak czy siak - zmień tarcze i klocki. Problem powinien się rozwiązać.

p.s. przed wymianą sprawdź grubość klocków i tarcz ;)
Awatar użytkownika
StRz3cHu
Newbie
Newbie

Ok dziękuje, na dniach wymienie klocki i tarcze :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote="HaNsiN"]tarcze się przegrzały i zostawił auto żeby ostygły co jest największym błędem[/quote]

to, ze w kaluze nie mozna wiezdzac to wiem, ale dlaczego zostawiajac tarcze zeby ostygly to blad?
chodzi Ci o to ze musza sie schladzac jadac? bo nie wiem czy dobrze zrozumialem...
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

[quote="StRz3cHu"]to, ze w kaluze nie mozna wiezdzac to wiem, ale dlaczego zostawiajac tarcze zeby ostygly to blad?
chodzi Ci o to ze musza sie schladzac jadac? bo nie wiem czy dobrze zrozumialem...[/quote]

to po pierwsze < że muszą się schładzać jadąc>, a po drugie jeśli Ci się mocno nagrzeją np. do czerwoności to odstawiając auto tarcza co prawda wytraca temperaturę < wolniej> ale jest bardziej podatna na skrzywienia. Jeśli mocno nagrzejesz tarcze lepiej jest jechać w spokojną traskę bez używania hamulców <albo z minimalnym użyciem> ;)
Awatar użytkownika
StRz3cHu
Newbie
Newbie

Mam kolejny problem, chciałem zakupic dzis tarcze, ale nie wiem jakiej sa srednicy???
Podobniez sa w rozmiarach: 239, 256, 288, 312mm...
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

jak nie wiesz/nie jesteś pewny to zdejmij koło, zmierz średnicę i będzie jasne ;)
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Czasami bywa tak że jadąc np 150km/h hamujemy do zera i gdy sie zatrzymamy nadal trzymamy hamulec a tarcza hamulcowa ma wtedy taką temperature że robi się jak "plastelina" i poprostu sciskana przez klocki odksztalca się.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
c
cappo85
Newbie
Newbie

Post autor: cappo85 »

prosze powiedzcie co znaczy kontrolka z czwartego rzedu czwarta z lewej strony
k
kaka
Newbie
Newbie

Post autor: kaka »

[quote="HaNsiN"]zużyte klocki hamulcowe. Ewentualnie wtyczki przy czujnikach <zamontowanych w klockach> nie łączą.[/quote]

No to mam problem...
Klocki nie posiadaja czujnika i auto nie ma takiego wyposażenia... i nigdy nie było problemu a kontrolka zapaliła sie bez przyczyny co to może być???
Awatar użytkownika
Zbynon
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zbynon »

Witam,
Obrazek

U mnie kontrolka pojawia się po odpalaniu na zimnym. Nie zawsze kilka razy tak miałem. Ponownie odpalenie samochodu i już nie świeci.
Czujniki przy klockach nieaktywne tzn były ale zostały usunięte-zamknięty obwód elektryczny. Być może tam gdzieś tkwi błąd (otwiera się obwód)

Witek6935 napisał:
Jak zewrzesz styki we wtyczce, zamkniesz obwód elektryczny o kontrolka gaśnie. Na tej zasadzie działają te czujniki. w klocku jest umieszczony na odpowiedniej głębokości cienki drucik. Jak klocek zetrze się to tej, granicznej grubości, drucik się przeciera, w obwodzie powstaje przerwa i na blacie zapala się kontrolka.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Tak, do ponownej diagnostyki, trzeba ponownie włączyć zapłon - jak obwód się zewrze na włączonym zapłonie, kontrolka nie gaśnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”