Od jakiegoś czasu w momencie jak uruchomię silnik to w głośnikach słyszę takie cykanie narastające wraz ze zwiększaniem obrotów.Doszedłem że ten dźwięk dobiega od cewki zapłonowej ale wydaje mi się że to nie jest normalne.Sprawdziłem ją miernikiem i opór na uzwojeniu pierwotnym i wtórnym jest prawidłowy,po wymontowaniu nie zauważyłem żeby była uszkodzona.Pytam bo po 2 latach padły mi kable zapłonowe(BERU).Jak tylko zamontowałem gaz to wymieniłem kable,świece (ngk),kopułkę oraz palec.Przy wymianie 2 kompletu kabli wymieniłem również świece(stare były ładne) a cewka jak cykała tak cyka.
Do ciemnego garażu wprowadż autko i sprawdż gdzie ci lata ta iskra lub popsikaj spryskiwaczem cewke i sprubuj zapalić.Przypuszczam że cewka jest pęknięta.
mi od jakiś 2 miesięcy radio w niektórych momentach zaczeło szuszczeć
i niewiedziałem o co chodzi :niewiem:
aż auto nie umiało sie zbierać na obroty :agresyw:
oczywiście wymienione wszystko
świece kable kopułka palec czujnik halla a na samym końcu cewka zapłonowa :oki:
też mierzyłem uzwojenia lałem po niej wode z wiadra i to dosłownie brak widocznych uszkodzeń cewki
prawdopodobnie gdzieś w środku cewka dostała przebicia
i teraz jest :oki:
Dziadek 13 ma rację, jak lubisz to możesz też ręcznie sprawdzać :yahoo:
Na 100% jest to jakiś problem po wysokim napięciu. Poza usunięciem usterki dobrze jest zainstalować filtr który usuwa część zakłóceń, montuje się go na przewodzie antenowym.