Witam
Od pewnego czasu przy zmianie biegów i puszczeniu sprzęgła słyszę głuchy stukot. Występuje to prawie przy każdej zmianie biegów, chyba że przytrzymam pedał sprzęgła i dodając gaz na wciśniętym sprzęgle to stukotu nie słychać.
Czy winą może być wybita tuleja tylna wahacza, gdyż podejrzanie ona na moje oko wygląda.
Auto 1,4TDI, 80KM, 30tys przebieg
Koledzy co to może być?
Witam
Mam podobna sytuacje, silnik 1,4 benzyna i tez czasami slychac taki lekki stukot przy puszczaniu sprzegla, mysle ze to moze byc cos z mocowaniem silnika, skrzyni biegow, moje auto jest na gwarancji i jestem umowiony na wizyte w ASO
Jeśli szybko puszczasz sprzęgło to normalne bo jest pewien luz pomiędzy kołem a skrzynią biegów i sprzęgłem.Podnieś przednie koło zostawiając auto na biegu i kręć kołem w jedną i drugą stronę i to jest ten właśnie luz i będzie słychać puknięcie.
Tuleja wahacza okazała się dobra. Wczoraj zdemontowałem całą półośkę i okazało się że przegub wewnętrzny jest totalnie zniszczony. Na krzyżaku były tylko dwa łożyska z czego jedno rozsypane (brak igiełek), drugie dobre. Trzecie łożysko leżało luzem w osłonie.
Niech nikt nie pisze że rozpadł się przy demontażu. Aktualnie czekam na nowy przegub
Warto by zadac pytanie, bynajmnej mnie to interesuje. Czy ten przegub byl fabryczny, oryuginalny VW? Ile kilometrow zostalo zrobionych z tym przegubem lub ile km ma juz auto przejechane? Inne pytanie jakie mi sie nasuwa czy to auto bylo na biezaco naprawiane i czy uzytkownik auta zwrocil uwage na stukania podczas jazdy ze skreconymi kolami i dodawaniu gazu, np gdy wyjezzdzamy z posesji i doalczamy sie do ruchu, mocny skret i dodajemy gazu, jak pukalo to juz wtedy byly luzy.
To ze cos sie rozlecialo to i rzekomo nie przy wyjmowaniu, to jest rzecza bardzo rzadko spotykana. Warto zastanowic sie nad przyczyna takeigo stanu rzeczy. Czy to byl zamiennik, ktory sie zuzyl za predko, czy wada konstrukcyjna oryginalu, czy agresywna jazda Polowka nie sportową.
zamontowalem tuleje kupione w sklepie VW. Z 4 ramionami. JEst mniej komfortowo, sztywniej bardziej, wszystko czuje co lezy na drodze, ale to prawda ze mniej nurkuje. Ogolnie nie jest zle.