[ŚLĄSKIE] Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów Auto-Tech Cz-wa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

[ŚLĄSKIE] Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów Auto-Tech Cz-wa

Post autor: krzyDOLAR »

Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów
Auto-Tech Sp. z o.o.
ul. Mirowska 34 Częstochowa

Około 2 tygodnie temu weszła w życie nowelizacja ustawy dotycząca przeglądów aut sprowadzonych z państw należących do UE. Dotychczas należało zrobić pierwszy w kraju przegląd w cenie 169 zł. Obecnie wystarczy by stacja kontroli pojazdów wystawiła dokument identyfikacji pojazdu - koszt 60 zł. Honorowany jest bowiem ważny przegląd zagraniczny.

Pan inspektor najpierw stwierdził, że trzeba zrobić przegląd w cenie 169 zł, następnie po oględzinach oznajmił, że i tak mi go nie da, gdyż tylną rejestrację auta podświetlają dwie białe diody led - co według niego jest niezgodne z prawem (w Niemczech jednak auto na takich jeździło co najmniej rok).

Tak więc powiadomiłem pana inspektora o nowelizacji ustawy, na co pan inspektor odparł: "niemożliwe". Dopiero telefon do Wydziału Komunikacji wyprowadził go z błędu. Pan wypisał papierki oraz zainkasował ode mnie 94 zł. Czemu nie 60? Tego już nie chciał mi powiedzieć.

Jako iż stacja kontroli znajduję się blisko urzędu celnego, wiele sprowadzonych aut trafia właśnie tam. Moje pytanie brzmi: ile osób przede mną udało się panu naciąć na pełen przegląd, a ile jeszcze mu się uda.

NIE POLECAM
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""krzyDOLAR""]gdyż tylną rejestrację auta podświetlają dwie białe diody led[/quote]
według naszego Polskiego prawa podświetlenie tablicy ma być w kolorze żółtym lub białym, czyli masz ok ;)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

Facet musiał dać ci pokwitowanie na którym jest cena. Tym samym złamał postanowienia ustawy z dziennika ustaw nr. 155 z dnia 21.09.2009
za coś takiego Starosta może mu zabrać uprawnienia.
zapraszam do lektury http://www.stacja.com.pl/
masz tutaj wszystkie podstawy prawne.
Akurat tutaj stacja stoi na przegranej pozycji bocały system wydawania dokumentów jest ściśle obwarowany prawem i masz prawo z tego skorzystać.
Wydrukuj sobie to idź na stacje i pokaż im to, jeżeli nie pomoże idź do rzecznika praw konsumenta lub starostwa powiedz że uprawniony zakład robi wałki. pomoże na 100%.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

dziękuję wam obu. jutro odbieram papiery z urzędu celnego i zajmę się tym gościem. w podanym przez borys_wrocek linku znalazłem aktualny cennik usług:

Obrazek

z którego według mnie wynika, że powinienem zapłacić 60 zł. jutro pojadę to wyjaśnić

edit // trochę to trwało ale już wiem wszystko. właściciel stacji kontroli jest poza prawem i wydrukował sobie swój własny cennik. gdy pokazałem mu aktualne rozporządzenie, stwierdził, że u niego w zakładzie obowiązują ceny z jego rozporządzenia. o zwrocie pieniążków nie było więc mowy. NIE POLECAM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Odradzam”