Piszczące hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kasandra36
Newbie
Newbie

Piszczące hamulce

Post autor: kasandra36 »

Witam ! Podczas hamowania w moim polo piszczą nieznacznie hamulce. Nie wiem czy dobrze określiłam tą usterkę. Jestem od niedawna młodym kierowcą. Prosz o poradę co powinnam zrobi i co to może byc.
Pozdrawiam
S
Sundecade
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sundecade »

moze klocki sie starły juz
c
ciapster
Newbie
Newbie

Post autor: ciapster »

Jak by się starły to by szorowały przy hamowaniu:) Może to słaba jakość klocków, jeśli pisk bardzo przeszkadza to należało by zainwestować w klocki o lepszej jakości:)
Awatar użytkownika
komar
Początkujący
Początkujący

Post autor: komar »

witam
powiem tak jak kolega moze klocki dobiegły do końca :agree:
ale nie tylko musza byc mocno starte czasm klocki gorszej jakosci potrafia piszczec :talkative:
ja sam pokusiłem sie kiedys na jak to sprzedawca powiedział rzemiesnicze i po jakims czasie myslałem ze strzele sobie w łep za wybór :vinsent: choc nie zawsze musi tak byc
napisz jakiego rodzaju to dzwiek ( metaliczny szorowanie ) albo jakis inny wiem jak trudno jest to zrobic :banghead:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

poprostu przy zakupie nowych klocków trzeba było dołozyc 30zł na klocki z wyższej półki :D:D
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
k
kasandra36
Newbie
Newbie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi a ten dźwięk to sama nie wiem jaki czasem metaliczy a czasem taki szorujący
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

kasandra36 klocki są nowe? Jeżeli tak to są na dotarciu i nie należy gwałtownie hamować.
Jeżeli to faktycznie klocki to można je zdjąć i na czymś płaskim pojechać po papierze ściernym - pomaga. Klocek może być nierówny. Piszczenie klocków może też być spowodowane jakimś syfkiem, który dostał się między tarczę a klocek.
Może być też tak, że klocki lub klocek są luźne.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
k
kasandra36
Newbie
Newbie

Klocki były niedawno wymieniane. Może czasem faktycznie za ostro hamuję i coś jest nie tak. Jak widać trudne są początki mojej jazdy samochodem. W każdym razie bardzo dziękuję za wszystkie cenne uwagi. Mam nadzieję, że hamulce są w porządku ale póki co chyba udam się do warsztatu w najbliższym czasie.
Awatar użytkownika
bRq
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: bRq »

Skoro klocki byly niedawno wymieniane to moze zagiela sie oslona tarczy i szoruje o tarcze... czesto tak sie zdarza :)
Awatar użytkownika
limpek
el "Limek"

Post autor: limpek »

kolejna rzecz która może dawać pisk zarówno z przodu jak i z tyłu to rant na tarczach i nie odbita młotkiem ceramika która się zbiera na czole tarczy. To samo dzieje się w bębnie. Poponuję odłupać młotkiem (uwaga na oczy) to co się kruszy z czoła i rantu tarczy i sprawdzić
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
Z
Zing
Newbie
Newbie

Post autor: Zing »

mialem to samo w polowce, nasmarowalem sobie klocki i chodza elegancko, moze byc tak ze tarcza ci tez obciera i myslisz ze to klocek.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote="Zing"]nasmarowalem sobie klocki[/quote]

co zrobiłeś? bo nie wiem jak mam to rozumieć...

co do problemu to koledzy tutaj wymienili już chyba wszystkie możliwości piszczenia z kół, proponuje posprawdzać wszystkie opcje, a nie udawać się od razu do mechanika, chyba że nie lubisz sobie rączek zbrudzić :) pozdrawiam
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”