cichy świst przy dodawaniu gazu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

cichy świst przy dodawaniu gazu

Post autor: misiek07 »

Witam.
Co dopiero wymieniłem rozrząd. Pasek zębaty - Gates Powergrip, pasek klinowy - Gates Micro-V XF, rolka napinacza - Ruville, Pompa wodna - Dolz, przy okazji śruby i płyn chłodzący.
Pojawił się objaw o którym już wiele razy była mowa na forum.
Na zimnym silniku, przy dodawaniu gazu słychać lekki świst, jakby włączało się turbo :).
Wyszukałem w archiwum coś na temat, jednak nie doszukałem się odpowiedzi co z tym zrobić.
Ktoś napisał, że to kwestia napięcia paska, ktoś inny, że pompa wodna.
Pytanie czy coś z tym trzeba zrobić, czy minie po jakimś czasie?
Po wymianie rozrządu przejechałem dopiero 100 km.
Obrazek
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

zdejmij obudowę rozrządu (ten plastik) i na jakimś długim odcinku zobacz jak bardzo naciągnięty jest pasek - powinno dać się go przekręcić o 90 stopni
bo mogło się stać coś złego z napinaczem, albo mechanik się zagapił i coś źle złożył

w sumie przy okazji też możesz sprawdzić paek klinowy - sprawdza się tak samo jak rozrządu - na długim odcinku musi się dać przekręcić o 90 stopni
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

Gadałem dzisiaj z tym mechanikiem. Powiedział, że w niektórych modelach samochodów to normalne, trzeba poczekać chwilę, jak twierdzi, aż pasek się ułoży. Sam nie wiem co o tym sądzić. Przejechałem niecałe 200 km, może jeszcze poczekać do około 400 km, wtedy jak nie ustąpi to zawiozę mu do sprawdzenia. O tyle jest to denerwujące, że przed wymianą całego rozrządu nic takiego nie słyszałem, człowiek wymienia rozrząd, wydaje 480 pln i zaczyna mu coś świszczeć :), mógłbym zapodać fajny music zanim się rozgrzeje ale świadomość o tym pozostaje :). Na razie nie sprawdzałem to co radziłeś, przy tym wolę sam nie grzebać, nie mam jeszcze wystarczającego doświadczenia.
Obrazek
A
Astor
Newbie
Newbie

Post autor: Astor »

Kolega miał podobnie w cordobie. Na początku gwizdał strasznie. Później z czasem stało sie coraz cichsze i znikło.
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Astor""]Kolega miał podobnie w cordobie. Na początku gwizdał strasznie. Później z czasem stało sie coraz cichsze i znikło.[/quote]

po jakim czasie lub ilu km ten świst zniknął?
Obrazek
A
Astor
Newbie
Newbie

Post autor: Astor »

Ciężko powiedzieć ile przejechał ale z tego co pamiętam gwizd był słyszalny ok 2 miesięcy albo i więcej. Tyle ze dużych przebiegów nie robi
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

dzięki za info, będę obserwował i jak zniknie to napiszę
Obrazek
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

no i świst zniknął, od wymiany rozrządu minęło mniej więcej 5 miesięcy i ponad 4000 km
nic od tamtej pory nie robiłem z rozrządem, nic nie sprawdzałem,
czy to była kwestia napięcia paska, ułożenia się paska, lub pompy wodnej tego nie jestem wstanie jednoznacznie stwierdzić.

(1.07.2009) Niestety jeszcze czasami usłyszę lekki świst, ale tylko jak odpalam po nocy, lub po dłuższym postoju, chwila moment silnik się nagrzewa do właściwej temperatury i świst zanika, słyszalny jest przy dodawaniu gazu na wysokich obrotach, może to ta pompa wodna.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”