Amortyzatory przednie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jimi-hendrix
Raczkujący
Raczkujący

Amortyzatory przednie

Post autor: jimi-hendrix »

Trzy dni temu auto zaczęło mi ściągać na prawą stronę. Zarzucało przy zakrętach. Okazało się, że wylał lewy amortyzator. Mam kilka pytań w związku z tym zdarzeniem bo nie chciałbym iść do mechanika "zielony" tylko przygotowany aby nie wcisną mi jakiejś "bajeczki" w stylu: Powinien Pan wymienić... :P

1) Chciałbym aby amorki były średnio twarde. Jakiej firmy, ile kosztuje komplet (orientacyjnie)?
2) Wymieniać cały komplet (sprężyny+amorki) czy tylko amorki a może inne części? Dodam, że ta polówka przyjechała w Holandii na oryginałach 180tyś km, a w Polsce dopiero 10tyś km.
3) Czy wymianą tego typu sprzętu mogę podjąć się sam? Z bratem wymieniałem tylne amortyzatory ale tam to była bajka :) 3 godz. i po robocie.
4) Może ktoś z klubowiczów posiada amortyzatory na sprzedaż najlepiej w okolicach Elbląga.(woj. pomorskie, warm.-maz.)

Uwielbiam swoją polóweczkę i chciałbym dla niej jak najlepiej.
Moje marzenie
[url=http://www.classiccarsglobal.com/ad.asp?ad=001719]czeka na mnie za wielką wodą]
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

przednie amortyzatory wymienia sie prawie tak samo jak tylne. po wymianie trzeba jechac do SKP w celu ustawienia zbieznosci. kilka godzinek i po sprawie. przy wymianie wypada takze wymienic poduszki amortyzatorow odboje gumowe i oslone amorka.
j
jimi-hendrix
Raczkujący
Raczkujący

Niestety nie mam żadnego pojęcia o poduszkach, odbojach i osłonach przy amortyzatorach. Jeśli powiem tak w sklepie motoryzacyjnym to będą wiedzieli o co mi chodzi?
Moje marzenie
[url=http://www.classiccarsglobal.com/ad.asp?ad=001719]czeka na mnie za wielką wodą]
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

oczywiscie. proponuje przeczytac VW Polo: Sam naprawiam dla twojego modelu auta. tam jest wszystko szczegolowo napisane oraz opatrzone dodatkowymi zdjeciami.
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tomaloski »

j
jimi-hendrix
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję za fachowy poradnik.
Jeszcze ciekaw jestem odpowiedzi na 1) i 4) pytanie. Z pewnością znajdą się klubowicze, którzy nie raz wymieniali te części i mają większe doświadczenie ode mnie.
Moje marzenie
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

[quote="jimi-hendrix"]
1) Chciałbym aby amorki były średnio twarde. Jakiej firmy, ile kosztuje komplet (orientacyjnie)?
[/quote]

Jak chcesz twardsze od standardowych olejowych, to polecam amortyzatory gazowo-olejowe znawe gazowymi ;)
Ja uzytkuje Bilstein B4. Kiedys kosztowały jakies 155 zł od sztuki. Inni polecą Ci zapewne rowniez gazowe Kayaby.
Moje Bilsteiny jezdza na ciut niższych spreżynach -40, wiec nie moge Ci tak porownywalnie napisać, bo wraz z wymiana amorów na Bilsteiny zmieniłem rownież spręzyny na niższe.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”