[6N] Pochłaniacz oparów paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Big_G
Newbie
Newbie

[6N] Pochłaniacz oparów paliwa

Post autor: Big_G »

Witam serdecznie,

Od tygodnia w polo classic 1,4 (60km) rok 1997 mam następujący problem:

Z pochłaniacza oparów paliwa wychodzi w stronę jezdni kawałek plastiku którym zasysane są spaliny do tego pochłaniacza.

Od tygodnia wydobywa się z niego dźwięk (a że dźwięk trudno określić więc powiem stukanie/walenie podobny dźwięk jak przy nieszczelnym tłumiku, tylko tonem grubszy). Po przytkaniu dłonią i ponownym odetkaniu przestaje i po chwili ponownie wali!!!

Poza tym na biegu jałowym wyczuwam delikatne wahanie obrotów (delikatne), wibrację w podłodze i wnętrzu pojazdu np. na światłach.

Po włączeniu nawiewu podczas jazdy czuć zapach ciepłego silnika lub benzyny!

Panowie co sądzicie?

P.S Byłem u mechanika i oświadczył, że nie spotkał się z takim dźwiękiem z pochłaniacza. Jeszcze nigdy pochłaniacza nie wymieniali itd...
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2009, 15:09 przez Big_G, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jedź na szrota i wymień sobie taki pochłaniacz na cały sprawny, nie powinno drogo kosztować,
jeśli nadal śmierdzi silnikiem w kabinie to pod puszką filtra masz przewód odmy, może jest ona odłączona i dlatego zasysa opary do kabiny.
co do falujących obrotów to może zasyfiona przepustnica, było już o tym od groma na tym forum, wpisz czyszczenie przepustnicy, jak już by nie trzymał całkiem obrotów to silniczek krokowy nawalił ale raczej to jest brudna przepustnica i tyle.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""Big_G""]P.S Byłem u mechanika i oświadczył, że nie spotkał się z takim dźwiękiem z pochłaniacza. Jeszcze nigdy pochłaniacza nie wymieniali itd.[/quote]
za to ja wymieniałem - odgłos był puf... puf... puf... jak z traktora pracującego gdzieś w polu za górką :mrgreen: na allegro mozna kupic
B
Big_G
Newbie
Newbie

Post autor: Big_G »

Dziękuję Panowie za pomoc. Niestety dalej jest lipa. Na VAG jest wszystko w porządku - - zatem jeżdżę dalej i pyrkam. W najbliższym czasie polecę na jakiś szrot.
c
ceem
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: ceem »

Mam ten sam problem co kolega. Czy mógłbyś napisać jak sobie z nim poradziłeś?
6n 1.0 97r

lampy do salonu
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”