[6R] Polo zapłon/radio

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
playerOnlyOne
Newbie
Newbie

[6R] Polo zapłon/radio

Post autor: playerOnlyOne »

Witam serdecznie... niestety. Dziś wsadziłem do Polówki 6R płytę, wyświetlil mi się CD ERROR i nie mogłem jej wyjąć. Przeglądałem różne fora, Polskie, Angielskie i nic nie znalazłem pomocnego oprocz rozkręcenia radia. Próbowałem chłopską metodą z yotutube, najpierw probowałem różnych kombinacji klawiszy, nic nie zadziałało. Pózniej, sprobowałem triku z kartą i taśmą, wsadziłem probowałem przyczepić płytkę i nagle słyszę 3 piknięcia z głośników. Już się zaczałęm bać, ale pokazywało jakby to było od ręcznego. Przekręciłem kluczyk, ekran pokładowy zaczął przygasać i migać a na zapłonie przekręcając oporowo w prawo wszystko się wygasa. Gdy wyjmę kluczyk i wsadzę z powrotem do środka i przekręcam w opór, deska rozdzielcza miga a później całkiem gaśnie. To chyba nie możliwe, żebym plastikową kartą spowodował jakieś zwarcie? To nie mój samochód, jestem zestresowany i zdenerwowany, że wogóle próbowałem wyjąć tego CDka. Co mam zrobić? Auto nie kręci, wszystko gaśnie. Przekręcając słychać jakby cykanie deski rozdzielczej. Nie mam dużego budżetu a jednak coś się spaprało. Radio oryginalne, dzisiaj samochód jeździł. Przestał odpalać po 3 piknięciach. Proszę serdecznie o pomoc, spróbuję wszystkiego co możliwe.
Awatar użytkownika
Kaki
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaki »

A sprawdziłeś akumulator?

Możliwe, że był słaby, a zabawą z radiem, pewnie na otwartych drzwiach i z włączonymi światłami zaorałeś go do końca...
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

To jest RCD 210 (z kieszonką), 310 (szerokie 2DIN)

Faktycznie dziwna sytuacja, CD zablokowana a tu problemy z innymi rzeczami zaczęły się dziać..

Może lepiej spróbować je jak najszybciej wymontować i odłączyć od zasilania, wyjąć z tyłu wtyczkę.
żeby wyeliminować ewentualne dalsze szkody.
Przecież bez radia też powinno dać się odpalać , ale pod warunkiem tak jak
@Kaki pisze sprawdzić też teraz napięcie Aku po ty ew. zwarciach.
Lampa sufitowa gaśnie też po czasie jak i pod nogami.
A jak Aku jest słaby, to komputer robi to z dużo wcześniejszym wyprzedzeniem.
Potwierdzone, bo kiedyś przed wymianą bateri,
bawiłem się wieczorem w garażu radiem, to co chwila gasło mi światełko.
Po to tak , żeby mieć zapas na odpalenie auta.

Jakby to pomogło, to już bardzo dużo, ale i tak cza naprawić znajomemu radio.
Jestem za rozkręceniem pokrywy i sprawdzeniu co w środku jest a i przy okazji wyjęcie płyty.
Skoro tyle goglowałeś, to pewnie i na ten wątek też trafiłeś:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3765568.html
może to nie mieć nic wspólnego, ale może warto sprawdzić..
Obrazek

Śrubokręt Torx T20 musisz mieć i jakiś plastik żeby ramka podważyć
Obrazek

Daj znać co dalej z tym.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2025, 16:18 przez irdeto, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”