Niestety jestem zmuszony poprosić o pomoc. Może ktoś będzie miał pomysł co może być przyczyną błędu 00290- czujnik prędkości lewego tylnego koła (ABS) (G46). Na początku błąd pojawiał się sporadycznie, może raz na 500, 600 przejechanych kilometrów. W późniejszym etapie zapalała się kontrolka 3,4 razy na dystansie 100km. Kontrolka zapala się podczas jazdy na nierównościach oraz niekiedy przy gwałtownym ruszaniu. Wymieniono czujnik ABS na nowy i kontrolka zapalała się trochę rzadziej. Następnie wymieniono piastę z pierścieniem magnetycznym co spowodowało kolejne wydłużenie ilości przejechanych km do następnego zapalenia kontrolki. W sumie wykonałem następujące czynności aby usunąć problem, który nadal występuje:
- wyczyszczono bębny i wyregulowano hamulce z tyłu
- wymieniono czujnik abs oraz piastę tylnego lewego koła
- założono nowy akumulator (ponoć słaby ma wpływ na działanie czujników)
- wymieniono klocki i tarcze z przodu
- wyczyszczono pierścień magnetyczny i czujnik abs prawego tylnego koła
- obejrzałem dokładnie cały przewód od czujnika pod autem
Po tym wszystkim hamulce działają idealnie, ale problem czujnika nadal występuje a mi skończyły się już pomysły. Niedługo wymienię pół auta a kontrolka pewnie będzie nadal sobie mrugać. Czy jest ktoś kto może mi doradzić lub miał podobny problem?
W ten weekend odpiąłem kostkę przy sterowniku i popsikałem kontakt sprayem. Do tego rozebrałem boczek przy drzwiach z tyłu i sprawdziłem wiązkę od przewodów na łączeniu. Niestety nic to nie pomogło. Błąd wyskoczył po przejechaniu 60km.