Buczenie przy hamowaniu silnikiem - skrzynia?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mickul
Newbie
Newbie

Buczenie przy hamowaniu silnikiem - skrzynia?

Post autor: mickul »

Witam. Mój problem polega na tym, że od jakiegoś czasu jak człowiek wyłączył te radio i wsłuchuje się w pracę silnika podczas hamowania silnikiem na 2 i 3 biegu ale tylko w pewnym zakresie obrotów 1600-2000) słyszę buczenie chyba ze skrzyni, buczenie mrowienie nie wiem jak to nazwać. I tylko w tym zakresie obrotów podczas hamowania silnikiem i na tych biegach. Czy to skrzynia? To normalne też tak macie w swoich połówkach? Jak puszczam gaz na np. 2500 obrotów to słyszę jak silnik schodzi z obrotów ale nie słyszę niczego innego, a jak nagle już ma 2000 to zaczyna się takie buczenie mrowienie nie wiem jak to nazwać. Czy to normalne? Oczywiście na jałowym nic nie słyszę. Jak wcisne sprzęgło podczas jazdy na tych obrotach to już jest cisza  Nie wiem czy to miałem wcześniej. Moje polo to Polo V 1.4 benzyna 85KM
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2020, 20:34 przez mickul, łącznie zmieniany 1 raz.
m
mickul
Newbie
Newbie

Już to sprawdziłem dokładnie. Generalnie tylko buczy na obrotach 1700-2000 i na 2 i 3 biegu jest to najbardziej słyszalne . To jest takie dudnienie nie wiem jak to nazwać.  I tylko w tym przedziale obrotowym. Nawet mogę utrzymywać gaz w tych obrotach i to słyszę.....
p
polopw
Newbie
Newbie

Post autor: polopw »

Ja mam w zakresie 60 a 40 km/h takie wycie, byłem w serwisie i powiedzieli że to normalny objaw schodzenia z obrotów mechanizmu różnicowego. U ciebie też coś słychać między tą prędkością ?
m
mickul
Newbie
Newbie

U mnie słychać w zakresie 1800-2000 obrotów niezależnie od biegu widzę i nawet jak na jałowym dodaje gazu go słyszę takie wycie i to jednak nie skrzynia chyba. Ale to normalne mówisz? A przygazuj do 1800-2000 utrzymaj i też słyszysz te wycie? Masz te same polo co ja? Polo V 1.4 benzyna?
m
mickul
Newbie
Newbie

Byłem u mechanika. Na jałowym gazowalem.do tego.zakresu a on słuchał. Pompa wody się zaczyna pomału odzywać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”