Problemy podczas odpalania zimnego silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
przemyslaw_24
Newbie
Newbie

Problemy podczas odpalania zimnego silnika

Post autor: przemyslaw_24 »

Witam serdecznie,

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc (w formie podpowiedzi) w poniższej sprawie.

Spraw dotyczy VW POLO 1,2 trendline 44KW hatchback 05-09 z 2007 roku w gazie stan licznika  130.000 km .

Otóż od ponad dwóch miesięcy walczę z usterką nad którą poległo już 6 mechaników i żaden nie może stwierdzić w czym rzecz.

Podczas uruchamiania “zimnego” silnika gaśnie i zaczyna prykać jak stary traktor. Po 10 sekundach problem znika gdy silnik rozgrzany problemu nie ma wcale. Podczas dłuższej jazdy (przy zmianie biegu z 3 na 4) na benzynie zauważony opór jakby go coś zatykało.

Czynności, które były robione

·        Sprawdzono instalację gazową pod kontem uszkodzeń i nic.

·        Zakręciłem zawór na butli gazowej i jeździłem 200 km na samej benzynie (dolewając przed tym do benzyny uszlachetniacz do wtrysków STP) i nic

·        Wymieniono świece i nic.

·        Wymieniono poduszkę pod silnikiem i nic.

·        Czyszczono i podmieniano przepustnicę (po włożeniu była ponownie programowana) i nic.

·        Sprawdzano (wymieniono na inny) czujnik wałka rozrządu bo wyskakiwał błąd i nic.

·        Sprawdzono na zimnym silniku ciśnienie na tłokach na manometrze i wszystko ok.

·        Sprawdzono w serwisie auto pod kątem elektryki i nic

·        Sprawdzono łańcuch rozrządu i wszystko ok

·        Sprawdzono na zimnym silniku ciśnienie na szynie paliwowej i jest 3 bary.

·        Sprawdzono zawór dopalania oparów i nic

·        Wymieniłem na nowy zawór odmy (zdjęcie starej w załączeniu) i 4 dni było dobrze i problem powrócił.

Filtr powietrza oleju i paliwa wymieniony w listopadzie zeszłego roku. Filtry odnośnie instalacji gazowej wymieniane na bieżąco. Jeżdżę od roku na Oleju motul 5W30 wcześnie castrol 5w30

Pozdrawiam i dziękuje za jakiekolwiek wskazówki i podpowiedzi bo trochę powoli tracę nadziej, że uda mi się to naprawić

Przemysław z Łodzi
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Czy jak otwierasz drzwi kierowcy po nocy czy dłuższym staniu słychać pracującą pompę paliwa przez 2 sekundy? Trzeba by podpiąć komputer i zobaczyć jak wyglądają korekty krótkoterminowe i długoterminowe sondy lambda.
Lenistwo drogą do postępu
p
przemyslaw_24
Newbie
Newbie

Witam serdecznie,

sprawdzę jutro rano i dam znać.

Zastanawia mnie jeszcze jedno miesiąc przed pojawieniem się tych objawów miałem uszkodzony kawałek od strony pasażera(prawą) osłony podwozia/silnika. I czy podczas uszkodzenia (najprawdopodobniej  naciśnięcia na kamień czy chodnik) nie nastąpiło przetarcie przewodów paliwowych. I stąd może dostaje się trochę powietrza i dlatego te odgłosy. Błąd który na początku się pojawiał po podłączeniu do komputera to "uboga mieszanka paliwa"
p
przemyslaw_24
Newbie
Newbie

Witam,

jednak jest coś w tym jest. Zrobiłem przez parę dni test a mianowicie. Kiedy wsiadam do samochodu przekręcam kluczyk słyszę dźwięk syczący odczekuje aż zniknie i wtedy odpalam. I 99% prób odpala się bez problemu:) czasem zdarza się, że gaśnie ale to jeden na 10 przypadków. Teraz muszę znaleźć speca który sprawdzi mi korekty krótkoterminowe i długoterminowe sondy lambda

pozdrawiam i dziękuje za podpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”