Vw polo 6n2 problem z otwieraniem drzwi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Maciek31
Newbie
Newbie

Vw polo 6n2 problem z otwieraniem drzwi

Post autor: Maciek31 »

Witam wszystkich
Mój pierwszy post, jak bedzie trzeba to przerzućcie go gdzie należy.
Problem wygląda tak:
Auto stało w garażu cała noc, mróz max 5/6 °c.Wsiadzlem do auta by odpalić silnik i rozgrzać trochę przed jazda. Drzwi bez problemu się otworzyły ale gdy chciałem wyjść drzwi nie chciały się otworzyć ani kierowcy ani pasazera. Otwierałam zamykałem centralką i nic. Musiałem wychodzić tyłem. Próbowałem je odmrozic , dłubać śrubokrętem i nic. Otwierają się tylko drzwi za kierowcą, reszta bez żadnej reakcji. Co to może być?  Czy ktoś już miał podobny problem. Z góry dzięki za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Maciek31 pisze: Co to może być?  Czy ktoś już miał podobny problem. Z góry dzięki za odpowiedzi
A kiedy byłeś ostatnio na myjni ? W moim aucie gdy odwiedzę myjnię i jakiś czas zostawię na zewnątrz przy minusowej temperaturze również się dzieją takie rzeczy. Wejść można ale wyjść tylko tyłem. Zamarza zapadka i nie odryglowuje drzwi. Pomaga tylko rozgrzanie auta wewnątrz. Oczywiście należało by się wyjąć cały zamek , oczyścić i nasmarować. Ale z tym się długo schodzi.
M
Maciek31
Newbie
Newbie

Post autor: Maciek31 »

Na myjni byłem może z 2 tyg temu ale pewnie to woda musiała przymarznąć. Zostawiłem auto na podwórku, popsikałem odmrazaczem  po zamkach i po 1/2 godzinach wszystko wróciło do normy
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

U mnie po stoi w garażu (blaszak wyklejony styropianem ) i też puszcza .
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Witam
Miałem dokładnie tak samo brak możliwości w zimie otwarcia drzwi rozebranie zamka posmarowanie i po problemie już 3 lata  ;)
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

BraHOL 12 pisze: Witam
Miałem dokładnie tak samo brak możliwości w zimie otwarcia drzwi rozebranie zamka posmarowanie i po problemie już 3 lata  ;)
Ciężko rozebrać to ustrojstwo ?
Awatar użytkownika
aditonie
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: aditonie »

Witam.
Dzisiaj też miałem ten sam problem, auto otwiera się z kluczyka wchodzę zamykam drzwi odpalam auto i jak chcę wyjść to ani drzwi kierowcy ani pasażera nie otwierają się od środka. Tylne można otworzyć.
BraHOL 12 pisze: Witam

Ten zamek wygląda tak samo jak ten --> https://www.youtube.com/watch?v=scEzEdQAb0E

Opisz dokładniej wymontowanie zamka, co tam trzeba nasmarować?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2019, 20:02 przez aditonie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

aditonie pisze: Opisz dokładniej wymontowanie zamka, co tam trzeba nasmarować?
Skończy się zima i nie dostaniemy opisu.  :)
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Dziś już mnie nerwy poniosły i wymontowałem w swoim Polo zamek drzwi kierowcy.

Wymontowanie zamka nie jest bardzo skomplikowane ale trochę pomęczyć się trzeba . Zwłaszcza z uwolnieniem zamka od klamki.

Ja dodatkowo musiałem odkręcić siłownik od centralnego aby wyjąć zamek.

Po wyjęciu można tylko zdjąć białą plastikową obudowę pod którą jest mechanizm. Akurat tu wody nie było. Wszystko spryskałem smarem w sprayu i złożyłem. Podczas montażu zamka nie wiem jakim cudem ułamałem wiosełko . Teraz mam już drugą robotę.

Zamek przy -10 działa. Mogę otworzyć i zamknąć drzwi w aucie. Zobaczę rano jak będzie. Do takiego rozebrania czeka mnie strona pasażera ale poczekam aż będzie cieplej. Garaż mam blaszak (w styropianie) ale to i tak nie pozwala na grzebanie w aucie.

Zamknięcie całkowite samochodu tylko mogę zrobić centralnym który działa bez problemów.

Muszę tylko zamówić zestaw naprawczy do zamka.

Aby wyjąć zamek demontujemy tapicerkę, piankę na drzwiach można do połowy zdemontować. Klamkę wewnątrz przesuwamy w prawo i wyjmujemy. Wówczas da się odpiąć cięgno.

Dalej odkręcamy trzy śruby zamka i jedną od klamki.

Teraz klamkę przesuwamy do ,,tyłu,, i odciągamy . Powinna wyjść cała razem z wiosełkiem  (fotki nie zrobiłem).

Teraz wystarczy wyjąć zamek razem z cięgnami od otwierania i zamykania .

Jak już wymontujecie można wyjąć cięgna i odpiąć biały plastik. 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aditonie
Raczkujący
Raczkujący

Jaco-   I to jest konkret dzięki.  ;)
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Miałem napisać ale forum nie działało.

Zamek działa prawidłowo. Dziś już dostałem wiosełko ale poczekam aż będzie cieplej .

Obrazek

EDIT:

Jeśli chcecie wymienić wiosełko lepiej zaopatrzyć się w cały komplet .

U mnie dodatkowo ułamała się podkładka z wgłębieniami.

Obrazek

Obrazek

Koszt na Allegro to około 15zł plus wysyłka.

EDIT:

Kupiłem w sklepie Moto po 6zł za element:

Obrazek

I gotowe:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 sty 2019, 18:12 przez Jaco-, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KristoF
Newbie
Newbie

Post autor: KristoF »

Trzeba poświęcić dzień albo dwa na rozbiórkę wszystkich drzwi niestety i powyjmowanie zamków i klamek, kompletną rozbiórkę i i umycie ich beną i nasmarowanie. Ja dałem na zamki i w bębenki suchy PTFE, na plastiki i gumy silikonowy. Na razie bezproblemowo. Mam insturkcję do Polo ale czasami się niezgadzają fakty. Np u mnie korby szyb się zdejmuje przez odkrycie jej z wierzchu z zatrzasków i wykręcenie śruby ze środka, a nie wysuwanie pierścienia na bok pod nią, jak to czytałem.
Przy okazji zdjęcia tapicerki smarujemy przy okazji prowadnice szyb i szajbkę, lustrujemy też za rdzą na dole no i smaru smaru spowalniaczy drzwi. Klamki wewnętrzne trzeba najpierw wysunąć do przodu, dopiero zdejmować cięgienka.
Mam centralny i nakląłem się zanim poskładałem wsio dobrze bo np raz pomyliłem kierunkowośc cięgna i po złożeniu blokowało się. Na jednych drzwiach musiałem nie dokręcić w końcu siłownika centrala bo wtedy luźno chodziło, po złożeniu nie. Czary mary.
Powodzenia  :D
Awatar użytkownika
aditonie
Raczkujący
Raczkujący

Zamki wyczyszczone WD40 i przesmarowane smarem miedzianym zobaczymy zimą jak się sprawują  ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”