Witam was ponownie kochani forumowicze znow potrzebuje waszej pomocy
A mianowicie jakos tak nagle zapalila mi sie kontrolka od air bag ui na desce pojawil sie blad in 02 bodajze nie wiem czy ten blad nie swiecil sie wczesniej przed zapaleniem kontrolki od poduszek nie wiem jaka moze byc tego przyczyna, ale chce dodac ze rozszczelnil mi sie uklad od wspomagania caly czas myslalem ze gdzies mi wycieka olej ze szkrzyni biegow a to okazalo sie jednak ze to wspomaganie bo maja podobny sfont myslicie ze podusz moga miec cos wspulnego ze wspomaganiem?? Licze na wasza pomoc z tym problemem.
To "IN02" nie ma nic wspólnego z poduchami. Jest to inspekcja, którą kasuje się tak:
1. Włączyć zapłon.
2. Wcisnąć i przytrzymać przycisk [A].
3. Wyłączyć zapłon.
4. Zwolnić przycisk [A].
5. Wcisnąć i zwolnić przycisk [A].
6. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawiają się litery "IN02".
7. Obracać przycisk do ustawiania minut zegara cyfrowego w prawo, do momentu gdy w polu wyświetlacza pojawi się wskazanie
8. Wcisnąć przycisk [A], pojawia się wskazanie "IN01".
9. Wcisnąć przycisk , pojawia się wskazanie
10. Powtórzyć czynności kasowania jak dla "OEL".
11. Włączyć zapłon, w polu wyświetlacza pojawia się wskazanie "INOO".
Co do samej kontrolki poduch, to czym prędzej jedź na kompa, bo z tym nie należy żartować.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
Jest to jedna z wielu przyczyn że zaświeciła sie lampka poduchy a info na ten temat nigdy za mało a zawsze sie przyda w razie wymiany.
Może mieć taki błąd
532 - Supply Voltage B+ 07-10 - Signal to Low - Intermittent
czyli napięcie zasilające, Moduł kontroli transmisji usterka słabej baterii lub złe uziemienie.
lub
588 - Airbag Igniter: Driver Side (N95) 32-10 - Resistance too High - Intermittent
Zapalnik poduszki powietrznej kierowcy - N95,lub pasażera, obwód uruchamiania poduszki powietrznej
lub inne powody
Taśma do wymiany przerwana
Zaśniedziałe wtyki taśmy-przeczyścić
Rozłączona taśma-podłączyć
Rozłączał aku i z kluczykami w stacyjce
Takie najczęściej były u nas powody świecącej lampki poduchy nie kiedy starczyło wykasować błąd i było git nie którzy wracali na drugi dzień z tym samym błędem i taśma do wymiany.
Robi sie to tak. Zczytujesz bledy poduch sprzetem do diagnostyki ( najtanszy jest vag -com pod komputer stacjonarny czy laptopa). Sprawdzasz bledy( ktora to poducha, jaka usterka itp.) Naprawiasz usterke( najczesciej brak styku na kablach pod siedzeniami lub wspomniana tasma w kierownicy). Na koniec podpinasz jeszcze raz interfejs vag-com i kasujesz blad poduchy. Nie skasujesz bledu jak usterka wystepuje- jest aktywna.