[86c2f] 1.0 AAU gaśnie po odpuszczeniu gazu na zimnym -ROZWIĄZANY ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

u
urbek
Newbie
Newbie

[86c2f] 1.0 AAU gaśnie po odpuszczeniu gazu na zimnym -ROZWIĄZANY ??

Post autor: urbek »

Hej, pacjent 86c2f 1.0 AAU. Sprawa wygląda następująco. Problem występuje na zimnym silniku. Silnik odpala normalnie i można zaczynać jazdę. Jednak czasami ma problem z wejściem na obroty i podczas jazdy po odpuszczeniu gazu silnik gaśnie. Dzieje się tak tylko kiedy jest zimny, mam wrażenie jak by był zalewany. Po zgaśnięciu jest mały kłopot z odpaleniem. Problem nie występuje codziennie. Kopułka, przewody i świece praktycznie nowe Beru. Spalanie na normalnym poziomie.

Pozdrawiam
urbek
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, 11:12 przez urbek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Odepnij niebieski czujnik temperatury pod aparatem zapłonowym i sprawdź czy się uspokoił silnik.
u
urbek
Newbie
Newbie

Odłączenie czujnika nic nie zmieniło. Zaobserwowałem że dzieje się tylko w czasie kiedy silnik jest zimny i w czasie jazdy. Np. dojeżdżam do skrzyżowania odpuszczam gaz i auto wtedy gaśnie.
Pozdrawiam
Paweł
u
urbek
Newbie
Newbie

Ponieważ wczoraj po napisaniu postu odmówił całkowicie posłuszeństwa byłem zmuszony zakasać rękawy i go próbować uruchomić. Dzień wcześniej tylko przeparkowałem Poline i wczoraj już nie było mowy aby odpaliła. Silnik kręcił jakoś strasznie lekko - takie miałem odczucia. 4 cylinder zalany na maksa paliwem, reszta tylko troszkę a 1 cylinder wcale. Posprawdzałem wszystko co możliwe (przewody, kostki itp), osuszyłem cylindry i o dziwo udało się go jakoś odpalić. Z tym że nie było wolnych obrotów i jak by brakowało mocy. Dopiero jak wcisnąłem kilka razy hamulce silnik wrócił do normalności  8) Przewód podciśnieniowy do serwa jest cały więc wine musi ponosić serwo. Prawdopodobnie od mrozu twardnieje membrana i po wciśnięciu hamulca na zimnym nie wraca do pozycji wyjściowej.
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”