Spadanie obrotów

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

R
Rajek1910
Newbie
Newbie

Spadanie obrotów

Post autor: Rajek1910 »

Witam serdecznie posiadam dziwny problem z VW POLO 9n 1.2 6V 40KW
Kod silnika AWY

Otóż w aucie są dość dziwnie niskie obroty na poziomie 700rpm a także po wciśnięciu i puszczeniu pedału gazu obroty spadają do 400 i potrafi zgasnąć silnik. Zauważalne jest też falowanie obrotów, i to że po włączeniu kolejnych odbiorników obroty też gwałtownie spadają.

Napiszę co udało się ustalić i co zostało sprawdzone. Posiadam skaner diagnostyczny mini VAG firmy Viaken który nie pokazuje żadnych błędów w silniku. W pierwszej chwili przypuszczenia padły na przepustnice kupiłem nowy filtr powietrza wyczyścić em przepustnice oraz ww urządzeniem zrobiłem adaptacje jednak nic to nie dało. Następny krok to kupiłem używana przepustnice wyczyścilem adaptacja nic to nie pomogło. Kolejny krok to sprawdzenie akumulatora akumulator trzyma napięcie 12.5V i wydaje się być ok. Kolejnym krokiem było sprawdzenie alternatora okazało się że kończą się szczotki i oddałem go do regeneracji po włożeniu nadal jest ten sam problem.

Na moje nieszczęście mieszkam w mieście gdzie nie można liczyć na żadnego dobrego fachowca w tej dziedzinie który dokonał by diagnozy.

Nie wiem jak dalej ugryźć ten temat bo jest to uciazliwe w jeździe czy ktoś byłby w stanie mi pomóc czekam na odpowiedź. 
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”