[6N 1.4 98r] Raz odpala, raz nie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Kosto
Newbie
Newbie

[6N 1.4 98r] Raz odpala, raz nie

Post autor: Kosto »

Witam, mam polo 6n 1.4 60km 98r z LPG. Problem wygląda następująco: pewnego dnia odpalilem auto, ruszyłem i zgasło, odpalilem znow i znow zgaslo, odpalilem trzeci raz, przegazowalem na luzie i sie trochę dlawil ale przepalił i dalej jeździłem i wszystko ok. Zrobiłem ok 40km bez żadnego problemu, gaszac w międzyczasie auto 2 raz i odpalalo pięknie. Wróciłem do domu. Kolejnego dnia już nie chciało zapalic. Próbowałem z 20 razy i tylko kręci ale nawet sie nie zająknie. Nie odpala zarówno na gazie jak i na benzynie. Pompa paliwa pracuję, iskra jest. Wymieniłem kopułkę rozdzielacza i palec i zakrecilem, niestety nie odpalił, bo padł akumulator. Podpialem na kable i odpalił bez problemu. Nacieszylem sie 3 dni i znowu nie chce odpalac. Problemu szukać w cewce? Rozruszniku? Akumulatorze? Może coś nie tak ze sterowaniem gazu?  :(
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

obstawiam cewkę :)
K
Kosto
Newbie
Newbie

A czy np akumulator do wymiany może powodować to, że nie odpala chociaż kręci normalnie?
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Post autor: henryk 10 »

Witam.Spróbuj go opalić na innym akumulatorze.To że kręci a nie odpala to może nie być wina akumulatora.Miałem też polo 1.0 z LPG. Czasami winowajcą usterki jest czujnik temperatury.W moim silniku były dwa .Jeden do zegarów drugi do sterownika wtrysku.Gdy on szwankuje  to sterownik głupieje i auto nie odpala.Dla sprawdzenia zdejmij z niego wtyczkę.Co do LPG jest ustawiana pod pracę na benzynie.Opcja przełanczania benzyna/gaz wymaga ustawienia temperatury silnika i obrotów.Jeśli te warunki nie są spełnione to na gazie też nie odpali.
K
Kosto
Newbie
Newbie

A więc tak, na dziś dzień sprawdzone lub wymienione:

* iskra jest,
* pompa paliwa działa,
* wymieniona kopułka rozdzielacza i palec
* komputer wykazuje tylko jakiś błąd przepustnicy (ale on był odkąd tylko kupiłem auto w maju i zawsze powracał więc to chyba nie powód tej usterki)
* po odpięciu czujnika temperatury (blisko termostatu) auto nadal nie odpala
* na gazie również nie odpala
* nie odpala na kable ani po przełożeniu akumulatora od innego auta (aku większe niż w Polo)
* kable zapłonowe i świece wymieniałem 15 tys km temu

Zamówiłem cewkę i zobaczymy czy po jej zamontowaniu usterka zniknie, jeśli nie to czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”