P0136 i PO140 po wymianie dwóch sond lambda

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kryniu85r
Raczkujący
Raczkujący

P0136 i PO140 po wymianie dwóch sond lambda

Post autor: kryniu85r »

Witajcie wczoraj kupiłem polo z 2009 r 1.2 benzyna. Autem jechałem do domu było wszystko. Oczywiście przy zakupie zauważyłem ze są nowe sondy lambda co właściciel potwierdził. Podobno najpierw mechanik wymienił jedną, co okazało się nieprawdą i wymienił drugą. Błędów mialo nie być w każdym razie podobno naprawione i ok. No i podjechałem pod dom.Auto postało parę godzin i wsiadłem i pojechałem do sklepu. W drodze powrotnej wywaliło checka silnika i auto trochę zaczało kulawo chodzić (tzn. trzęsło je na jałowym-nie chodziło płynnie). Diagnozuje elmem 327 i pokazuje P0136 i P0140. Już wiem że to sondy lambda. I teraz moje pytanie która to sonda 1 czy druga? Gazu w aucie nie ma Wydaje mi się że pierwsza bo to ona odpowiada za skład mieszanki ale pewny nie jestem, bo druga odpowiada za stan katalizatora. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Bardzo liczę na waszą pomoc.
Czy ktoś wie jakiej firmy są oryginalne sondy lambda w polo???Bo może mechanik włożył zamienniki i auto świruje? W każdym razie jest wkurzony że na dzien dobry auto nie działa, a żona jeszcze bardziej bo to auto dla niej.Czy może byc coś jeszcze uszkodzone???
5,6 Pb /100km
ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”