Kontrolka silnika polo 9N

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
qwoot
Raczkujący
Raczkujący

Kontrolka silnika polo 9N

Post autor: qwoot »

Sporo czasu temu (rok, dwa) paliła się kontrolka check engine.
Auto żadnych objawów problemu nie pokazywało więc przyjąłem że to przez polskie drogi i jakiś wybój. Na mocy nie stracił nic, żadnych dźwięków czy czegoś niepokojącego nie było - powtykało się i pomacało wszystko co można w komorze silnika i co ciekawe problem z ikonką silnika zniknął samoistnie na dość sporo czasu.
Od tego czasu tylko coś się poluzowało w układzie wydechowym (to tylko moje domysły auto brzmi bardziej...sportowo) ale zaczęła się pojawiać po tej długiej przerwie ponownie ikonka silnika...
Raz uda się pokonać trasę 30, 70 km bez problemów, a raz po przejechaniu kilkunastu metrów się pojawia, czasem po uruchomieniu silnika świeci. Trochę tak losowo, jakby coś nie stykało się..
Jakieś pomysły co sprawdzić i co to może być? :) Coś mi tylko się obiło o uszy że może świece, może sonda lambda.
Kanalik się niedawno się zrobiło i trochę wypadało by obejrzeć
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Trzeba podłaczyć pod komputer i odczytać kody błędów. Bez tego ani rusz,jak szukanie igły w stogu siana. Może to być sonda lambda, przepływomierz,czy jakis czujnik.
a
ak00
Newbie
Newbie

Post autor: ak00 »

U mnie było to samo, ale wtedy telepało całym silnikiem jak był zimny, dodatkowo dało się zauważyć po przejechaniu np. 50 km, że szybko spada temperatura silnika - tzn. według zegarów: poszedłem na kilkanaście minut do sklepu, uruchomiłem i wskazówka była przy 60st. C (przy dodawaniu gazu wędrowała do góry, przy odpuszczaniu malała). Bywały też momenty, że brakowało mu mocy. Wymieniłem czujnik temperatury silnika / płynu chłodniczego (https://4cars.pl/img/323/max/150011110.jpg) i problem ustąpił, kontrolka zgasła. Minął jakiś rok czasu i problem z Check engine wrócił. VAG wyświetla tak jak poprzednio komunikaty odnośnie:
- słabej mieszanki paliwa
- czujnik O2
raz się pojawił komunikat odnośnie temperatury ale po wyczyszczeniu zostaje tylko zbyt uboga mieszanka / o2 - czasami się pojawi + check engine wraca.
Jeszcze nie rozgryzłem tego problemu całkowicie - być może znowu czujnik lub łapie jakieś lewe powietrze. Jak byś miał jakiś trop - to daj znać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”