Dławi się na biegu jałowym

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Thomas78
Newbie
Newbie

Dławi się na biegu jałowym

Post autor: Thomas78 »

Witam wszystkich . Od roku jestem posiadaczem małej 3 drzwiowej polówki , (wcześniej było Uno) . Jednak przez cały okrągły rok nie mogę się uporać z dławiącym się na wolnych obrotach silnikiem , silnik pracuje normalnie w pewnym momencie dostaje głupawki i się dławi  ( 1,6 benzyna AEE polo 97 rok  ) czasem aż zgaśnie . Wymieniłem sterownik , przepustnicę na nową , cały nowy zapłon od cewki po świece , regulator ciśnienia paliwa , kolektor ssący , czujnik temp płynu chłodzącego , czujnik spalania stukowego . Filtr paliwa , ciśnienie sprężania właściwe , ciśnienie wtrysku też ok . Natomiast na wysokich obrotach wszystko jest ok , np podczas jazdy .
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Post autor: henryk 10 »

Za pracę na wolnych obrotach odpowiada silnik krokowy przy przepustnicy.Czasami powoduje to czujnik temperatury.A chyba są dwa jeden do zegarów drugi do sterownika wtrysku.Najlepszym wyjściem jest podpięcie pod VAGA.
T
Thomas78
Newbie
Newbie

Post autor: Thomas78 »

Silnik krokowy przepustnicy odpada przepustnica funkiel nowa ze sklepu także silniczek też nowy . Czujnik temp wymieniony na nowy ,  i o ile wiem jest jeden na termostacie a skądś wziąłeś dwa ? czujnik spalania stukowego też nowy . Dławienie się silnika może być spowodowane usterką mechaniczną pogięte lub wypalone grzybki zaworów . Panewki na łożyskach głównych wału korbowego , lub na korbowodach , te przyczyny to tylko pogląd . 
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”