Witam wszystkich . Od roku jestem posiadaczem małej 3 drzwiowej polówki , (wcześniej było Uno) . Jednak przez cały okrągły rok nie mogę się uporać z dławiącym się na wolnych obrotach silnikiem , silnik pracuje normalnie w pewnym momencie dostaje głupawki i się dławi ( 1,6 benzyna AEE polo 97 rok ) czasem aż zgaśnie . Wymieniłem sterownik , przepustnicę na nową , cały nowy zapłon od cewki po świece , regulator ciśnienia paliwa , kolektor ssący , czujnik temp płynu chłodzącego , czujnik spalania stukowego . Filtr paliwa , ciśnienie sprężania właściwe , ciśnienie wtrysku też ok . Natomiast na wysokich obrotach wszystko jest ok , np podczas jazdy .
Za pracę na wolnych obrotach odpowiada silnik krokowy przy przepustnicy.Czasami powoduje to czujnik temperatury.A chyba są dwa jeden do zegarów drugi do sterownika wtrysku.Najlepszym wyjściem jest podpięcie pod VAGA.
Silnik krokowy przepustnicy odpada przepustnica funkiel nowa ze sklepu także silniczek też nowy . Czujnik temp wymieniony na nowy , i o ile wiem jest jeden na termostacie a skądś wziąłeś dwa ? czujnik spalania stukowego też nowy . Dławienie się silnika może być spowodowane usterką mechaniczną pogięte lub wypalone grzybki zaworów . Panewki na łożyskach głównych wału korbowego , lub na korbowodach , te przyczyny to tylko pogląd .