Żarówki mijania połączone w szereg jako dzienne?

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

R
Rumcajsas

Żarówki mijania połączone w szereg jako dzienne?

Post autor: Rumcajsas »

Witam
Jak w tytule - po ostatniej przeróbce oświetlenia zaczęła chodzić za mną kolejna, tzn połączenie żarówek mijania w szereg by mniej obciążać akumulator i same żarówki. Wiem że główny cel osiągnę, jednak jak się ma niższe zasilanie do trwałości włókien żarówek? Czy niższe napięcie im nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
Klaudek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Klaudek »

Moim zdaniem nie zaszkodzi, powinno nawet wydłużyć ich żywotność. W żarówkach halogenowych może powstawać biały nalot po długim czasie, ale podanie pełnego napięcia 12v powoduje jego znikanie. Myśle że raczej  ten problem Cię nie sięgnie. Rozwiązanie na obniżenie mocy żarówek jest często stosowane przez niektórych producentów fabrycznie i jest dobrze.

Ale czy połączenie w szereg coś da? Myśle że nie, musiałbyś zastosować moduł zmniejszający napiecie na zarówkach. Łącząc je w szereg napięcia nie zmniejszysz. Obciążysz prądowo dwukrotnie bardziej jedną linie zasilania, a to nic dobrego nie wróży bo fabrycznie nawet na jednej żarówce 55w jest bardzo duże obciążenie.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2017, 17:56 przez Klaudek, łącznie zmieniany 1 raz.
R
Rumcajsas

Właśnie połączenie w szereg powoduje, że żarówki świecą z ok 50% swoich możliwości - ale czy na pewno niższe zasilanie im nie zaszkodzi? Poza tym - H4 to nie halogenki, więc i tu nie wiem czy analogia zadziała.
Co zaś do samej instalacji - jest całkowicie przerobiona, przewody które wcześniej służyły do zasilania teraz tylko przenoszą sygnał do przekaźników.
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Rumcajsas pisze:Poza tym - H4 to nie halogenki, więc i tu nie wiem czy analogia zadziała.
A co niby oznacza litera H, jak nie "halogen"?  :)
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
R
Rumcajsas

Ups.. :-[
Niby wiem że H to żarówka halogenowa, zaś numer - oznacza kolejną klasę / generację, jednak tak to jest jak się za szybko pisze a za wolno myśli ;D ;)
Czyli wszystko się wyjaśniło, mogę przerabiać połączenia między przekaźnikami - na szczęście puszka jest na tyle duża by pomieścić dwa dodatkowe przekaźniki, zaś sama kabelkologia (między przekaźnikami a żarówkami) pozwala na całą przeróbkę tylko wewnątrz puszki ;)
Na teraz pozostało mi jeszcze tylko umocowanie puszek wewnątrz komory silnika, i za kilka dni zamieszczę fotki i malunki połączeń - może komuś się przyda :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”