Witam.Posiadam wymienioną w temacie polówkę.Problem jest taki że działają spryskiwacze na przednią szybę a tylnią brak reakcji.Sprawdziłem drożność wężyka jest ok. Wymiana pompki na nową ten sam efekt .Po zamianie wężyków na wyjściach pompki tył działa przód nie.Jaka pompka musi być zainstalowana by obsługiwała przód i tył.
jeśli mnie pamięć nie myli to pompka działa na zasadzie zmiany biegunów np; -+ obroty przód , a tył +-
czyli obroty silnika pompki np; w lewo przód i w prawo tył (dokładnie nie pamiętam lub na odwrót ) a sterowanie masz z przełącznika przy kierownicy
edit ;
sprawdzi można miernikiem ,próbnikiem a nawet żarówka i dwa przewody czy napięcie jest przy włączeniu przodu i tyłu na wtyczce od popki
Ostatnio zmieniony 27 cze 2017, 19:24 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za informację.Ta polówka kupiona z uwalonym silniczkiem tylnej wycieraczki .Po wymianie na nowy z dyszą której przedtem brakowało .Po wciśnięciu przycisku tylnej wycieraczki ,wycieraczka działa a pompka nie.Czyli jest problem z zasilaniem pompki.Muszę to sprawdzić.
Przy zmianie biegunów na pompce zasilaniem z akumulatora faktycznie pompka na tyle działa.Ale przy uruchomieniu przyciskiem tylnej wycieraczki brak reakcji.Czy przycisk tylnej wycieraczki powoduje zmianę biegunów w pompce?Auto to przy kupnie miało wiele usterek pod względem elektryki.Gro ich zostało usunięte ale tej pompki nie mogę rozgrysc.Czy to jest wina samego przełącznika.Na logikę gdy włącze tylną wycieraczkę powinna zadziałać pompka .
nie mam schematów na logikę włącza przód wyłącznik i tył od tego bym zaczął jak pompka ok czyli brak napięcia do odwrotnych obrotów pompki (zmiana biegunów )
wyłącznik , przewody lub brak zasilania na wyłącznik do obrotów pompki tył ,niestety trzeba szukać
Ostatnio zmieniony 28 cze 2017, 20:30 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne dzięki za odzew.Przedtem miałem polo 6n z trzema drzwiami wszystko działało ,więc ten temat mnie nie interesował.Z wyłącznika wychodzą dwa przewody ,gdy się je rozłącziu y nie działa wycieraczka .W położeniu neutralnym dżwigni wycieraczek i pociągnieciu do siebie z włączona tylną wycieraczką .Działa pompka na przód i przednie wycieraczki.
Usterka tkwiła w samym przełączniku.Po naciśnięciu dzwigni do przodu brak napięcia na wtyczce pompki .Zdemontowałem przełącznik i styki spryskałem spray go złączy elektrycznych.Po zamontowaniu z powrotem pompka działa na tył .