[9N3] Jak wyciągnąć silniczek wycieraczek przód ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

[9N3] Jak wyciągnąć silniczek wycieraczek przód ?

Post autor: Dawidoo »

Witam :) moje pytanie brzmi tak jak w temacie jak się zabrać za wyciągnięcie silniczka wycieraczek przód w Polo 9N3 po lifcie co dokładnie po kolei trzeba zdemontować i czy dużo roboty przy tym jest ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Do wyciągnięcia silniczka zdjąć wycieraczki. Później zdejmujesz uszczelkę na grodzi, następnie plastik podszybia. Z plastikiem musisz uważać i zdejmować z wyczuciem. Kolejna rzecz to wyciągnięcie filtra powietrza by dostać się bez problemu do grodzi. później zdjęć matę wygłuszającą, która jest na grodzi od strony silnika. Następnie odkręcasz blachę grodzi i ją wyciągasz. Po tym zabiegu silnik i cały mechanizm masz jak na dłoni.
Jeśli robisz to pierwszy raz to 1,5-2h trzeba poświęcić.
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

A powiedz mi jeszcze zeby potem dobrze osadzic wycieraczki to jak to zrobic najlepiej? Zeby nie byly za wysoko albo za nisko :) a trzeba kleme sciagnac z akusia przed odlaczeniem silniczka z wtyczki?
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Z założeniem wycieraczek już żadnego problemu nie ma. Przykładasz do szyby, dociskasz ramię i dokręcasz. Jak będzie za wysoko lub za nisko, to na bieżąco sobie ustawisz. Klemy zdejmować nie musisz.
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Ale chyba najlepiej bedzie zaznaczyc sobie tasma tak jak sa teraz to jest pewne tak mi sie zdaje:) bardzo sie zdziwilem jak auto wyciaglem z garazu na majowke i zaczol padac deszcz lekko i dalem na manetce w dol to jest opcja szybko przeleci i patrze a wycieraczki ida ale wolno i tak mi sie zdaje ze bedzie cos z silniczkiem albo mechnizm :)
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

zatarty mechanizm masz, do zdjęcia ramion najlepiej zaopatrz się w ściągacz http://allegro.pl/sciagacz-do-ramion-wy ... 06320.html tylko zamiast tego pokrętła wstaw śrubę M8 bo inaczej ciężko pójdzie
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Prawdopodobnie mechanizm Ci się zatarł. Miałem to samo w zeszłym roku. Trzeba wszystko rozebrać, oczyścić, nasmarować i będzie jak nowe.
Dobra rada:
Nie rozbieraj silniczka dopóki nie będziesz wiedział, że to on na pewno jest winny. Po dostaniu się do całego  mechanizmu wycieraczek porozłączaj wszystkie cięgna od wycieraczek i uruchom je. Jak silnik będzie chodził, to mechanizm rozebrać, przeczyścić i nasmarować. Robota prosta i efekt w pełni zadowalający.
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Czyli najlepiej szczotka druciana i potem popsikac odluszczaczem i posmarowac wszystko i bedzie na cacy tak?
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

szczotka druciana, papier ścierny, trochę smaru i będzie git.
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

A jaka grubosc tego papieru najlepiej? Tak myslalem wlasnie bede sie za to brac :)
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Dzisiaj się za to zabrałem i powiem tak mam ściągacz kupiłem z YATO odkręciłem nakrętki z ramion i włożyłem ściągacz i kręcę śrubą i patrze a to nie idzie prosto tylko zjeżdża z tego gwintu i nie da się  kręcić już także macie jakieś pomysły albo rady ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Masz na szybko szkic jak ja robiłem u siebie
Obrazek
ja musiałem użyć bardzo dużej siły żeby puściło
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Tak spróbuje zrobić tylko jeszcze jeden problem że jak kręcę ta śruba to jest plastikowe do kręcenia i ciężko tym idzie ;:)
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Dawidoo pisze: Tak spróbuje zrobić tylko jeszcze jeden problem że jak kręcę ta śruba to jest plastikowe do kręcenia i ciężko tym idzie ;:)
qwertypol pisze: tylko zamiast tego pokrętła wstaw śrubę M8 bo inaczej ciężko pójdzie
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Tylko jak wstawie śrubę M8 to się wkręci w ta nakrętkę to będzie to działać wtedy że wyciągnie z tego stożka czy nie ? Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”